Jakub Kruliš

Jakub Kruliš Zdroj: Jakub Kruliš

Březina – Břízy, kam se podíváš
Libovice – Lesní pohádka
Kozákov – Sportovců ráj
Vítkovice – Kouzlo industriálu
Rýchory – Tajuplný Dvorský les
6
Fotogalerie

Fotograf a cestovatel Jakub Kruliš: Moje pětka nej míst v Česku

Měl jsem to štěstí, že jsem v mládí spatřil velký kus světa na vlastní oči. Přesto čím dál raději vyrážím na výlety po Česku a odhaluji krásu krajiny skrz hledáček fotoaparátu.

1) Březina – Břízy, kam se podíváš

Jestli máte rádi březové háje a výhledy, určitě si nenechte ujít procházku po Březině v Českém středohoří. Tenhle přírodní poklad ukrytý na náhorní plošině ležící ve výšce 700 m n. m. mezi obcemi Kostomlaty a Milešov vás uchvátí svou divokou krásou. Břízy zde vyrůstají ze sytě zeleného koberce dlouhé trávy, část lesa tvoří majestátní bučiny. Z několika míst se můžete kochat výhledem na nedaleké Krušné hory nebo objevovat dvojici unikátních rašelinišť.

2) Libovice – Lesní pohádka

Nikdy bych nevěřil, že necelých 40 km od Prahy najdu les, který mi učaruje pestrostí. Na relativně malé příjemně zvlněné ploše nedaleko obce Libovice se můžete dívat do korun vzrostlých borovic, toulat se mladou bučinou i několika březovými hájky. To vše střídají plochy s jemným pískem, skalkami a lány mechového koberce. Bonus? Z vyhlídky na jednom ze svahů za hezkého počasí dohlédnete až na vrcholy Českého středohoří.

3) Kozákov – Sportovců ráj

Nejvyšší hora Českého ráje přitahuje pozornost už od středověku, kdy zde pravidelně plály signální ohně. V současnosti je vrchol celoročně vyhledávaný příznivci paraglidingu, v létě se zde jezdí závod série mistrovství světa v longboardingu. Z rozhledny na vrcholu se nabízí úžasné výhledy do okolí. Obdivovat můžete Český ráj, Pojizeří, České středohoří, Jizerské hory a Lužické hory, Ještěd, Krkonoše, Podkrkonoší, Broumovskou vrchovinu, Orlické hory i výběžky Českomoravské vrchoviny.

4) Vítkovice – Kouzlo industriálu

Pocházím z Kladna a pro industriál mám slabost. Kombinace železa a cihly ve spojení s hutěmi ve mně probouzí pocit důvěrně známého. Pokud si chcete užít industriální krajinu se vším všudy, vydejte se do oblasti Dolních Vítkovic. Najdete zde unikátní prostor, kde se podařilo průmyslovému odkazu vdechnout nový život pomocí kultury. Můžete si tady vychutnat kávu s výhledem na panoráma Ostravy včetně Beskyd, zajít do kina, na výstavu nebo koncert.

5) Rýchory – Tajuplný Dvorský les

Nikoli prales, ale původní les, tedy les minimálně ovlivněný rukou člověka, najdete na horském hřebeni v nejvýchodnější části Krkonoš. Rozlehlé bučiny zde díky klimatickým podmínkám vytvářejí křivolaký porost, který připomíná tajuplnou pohádkovou krajinu. Kromě bučin se zde rozléhají také smrčiny a louky, na kterých se daří chráněným rostlinám.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: