Stará vesnice Vlkolínec

Stará vesnice Vlkolínec Zdroj: Profimedia.cz

Ružomberok
Ružomberok
Hrad Likava
Lúčanský vodopád
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Na víkend do Ružomberku a za krásami jeho okolí

Ani ne třicetitisícový Ružomberok leží v údolí řeky Váh mezi Martinem a Liptovským Mikulášem na severu Slovenska. Díky tomu, že jím projíždí četné vlaky spojující česká města se Žilinou, Popradem a Košicemi, je z Česka velmi pohodlně dostupný. Samotné město možná příliš nezaujme, v okruhu ani ne deseti kilometrů ale naleznete místa, kterým byste pozornost věnovat rozhodně měli.

Město nemá klasické historické centrum, projít si můžete uličky kolem farního kostela svatého Ondřeje a mauzolea Andreje Hlinky. Na jméno Andreje Hlinky, místního rodáka, katolického kněze, politika, vůdčí osobnosti slovenského národního hnutí a zejména zakladatele Hlinkovy slovenské ľudové strany, mimochodem narazíte v Ružomberku snad na každém druhém rohu. Českým pohledem trochu zvláštní, když roli tohoto muže v dějinách (a zejména roli jím založené strany během druhé světové války) chápeme přinejmenším jako kontroverzní. Pro Ružomberčany ale asi – vzhledem k tomu, co vše je tu po něm pojmenované – funguje podobně jako pro nás tatíček Masaryk. Jako ikona, na kterou se neplive.

V Ružomberku se můžete ubytovat, ideálně hned někde blízko nádraží, a využít jej jako výchozí bod k výletům do zajímavých lokalit. A co je tedy k vidění přímo v nejbližším okolí?

Stará vesnice Vlkolínec

Šest kilometrů jižně od města se na svahu hory Sidorovo nachází poklad v podobě neuvěřitelně malebné staré vesničky Vlkolínec. Jedná se o takřka nedotčený soubor vesnických staveb, které by skoro bez jakýchkoli úprav mohly sloužit jako kulisa pro natáčení filmové pohádky. Pochází převážně z devatenáctého století, navíc v nich dodnes žijí lidé. Působí to, jako že se tu zastavil čas. A to zvlášť tehdy, když se tu ocitnete brzo ráno nebo později k večeru, když je většina turistů, kteří přece jenom dojem starých časů trochu narušují, pryč.

Kromě řady obytných stavení ve Vlkolínci můžete obdivovat kostel, sýpku, starobylou dřevěnou zvonici nebo budovu bývalé školy, v níž se dnes nachází galerie lidového umění. Někteří obyvatelé se přizpůsobili turistickému ruchu a přeměnili svoje stavení v bufet, restauraci, informační středisko nebo obchůdek se suvenýry. V některých chalupách se dokonce můžete i ubytovat.

Do Vlkolínce se dá z Ružomberku relativně pohodlně dojít pěšky. Do vsi také zajíždí autobusy městské hromadné dopravy, ale jen v sezóně a velmi zřídka. Přiblížit se k Vlkolínci můžete také meziměstskými linkami, které vás odvezou do obce Biely Potok. Odtud už jsou to k cíli asi jen dva kilometry, připravte se ale na velmi prudké stoupání.

Zřícenina hradu Likava

Nepřehlédnutelný kus zdi vykukující z lesa necelé tři kilometry severně od Ružomberku je ve skutečnosti pozůstatkem středověkého hradu Likava, postaveného v první polovině čtrnáctého století. Napříč staletími jej vlastnilo několik šlechtických rodů, českého čtenáře zaujme asi hlavně krátká epizodka, kdy byl hrad v držení husitů. Pobořen pak byl už na začátku 18. století, dodnes ale jeho zříceniny působí mohutným dojmem.

Pro turisty je nicméně přístupná jen menší část hradu – dvě nádvoří a takzvaná Huniadyho věž, v níž sídlí pobočka Liptovského muzea. Na Likavský hrad se z Ružomberoku dostanete po červené turistické značce, alternativně se můžete kousek popovézt autobusem, a to na zastávku u informačního centra v obci Likavka.

Lúčanský vodopád

Národní přírodní památka Lúčanský vodopád se nachází devět kilometrů severovýchodně od Ružomberku přímo uprostřed lázeňské obce Lúčky, kam z města jezdí přímé autobusové spoje. Zatímco za mnohými jinými slovenskými vodopády musíte podniknout ne zrovna krátkou túru, v případě vodopádu Lúčanského můžete zaparkovat nebo vystoupit z autobusu v podstatě přímo u něj. Minerální voda ze zdejších kyselek tu padá z výšky asi třinácti metrů přes několik travertinových stupňů do malého jezírka, čímž vytváří velmi fotogenickou vodní kaskádu.

Zajímají vás další tipy na výlety k sousedům? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: