Žleby

Žleby Zdroj: Profimedia.cz

Dobříš
Březnice
Český Šternberk
Mnichovo Hradiště
Nelahozeves
10
Fotogalerie

TOP 10: Po hradech a zámcích Středočeského kraje

Málokterá země se může pyšnit takovou koncentrací starých šlechtických sídel jako ta naše. Vždyť nějaký hrad, zámek, tvrz anebo alespoň zříceninu najdete snad v každé druhé obci. V chystané sérii článků si kraj po kraji představíme památky, které rozhodně stojí za výlet a zároveň nejsou úplně notoricky známé. První na řadě je Středočeský kraj – a předpokládejme, že Karlštejn, Křivoklát, Konopiště nebo Kokořín všichni známe.

1) Žleby

Nedaleko Čáslavi se nad řekou Doubravou tyčí majestátní zámek Žleby. Původně na jeho místě stával hrad, první zmínka o něm se datuje na konec třináctého století. Současná podoba vychází z novogotické přestavby v devatenáctém století, při návštěvě si budete připadat jako někde ve staré Anglii. Určitě nevynechejte prohlídku interiérů, které jsou opravdu bohatě vybaveny. Na výběr jsou dva okruhy. První představuje reprezentační sály, druhý soukromé pokoje a zámecké divadlo. Vystoupat můžete na zámeckou věž a projít se rozlehlým parkem.

2) Dobříš

Rokokový zámek Dobříš se nachází ve stejnojmenném městečku na trase mezi Prahou a Příbramí a je v soukromém vlastnictví Jerome Colloredo-Mannsfelda. Současná podoba trojkřídlé stavby pochází z přestavby z poloviny osmnáctého století. Dominantou areálu je nádherná, čerstvě rekonstruovaná francouzská zahrada, přecházející v anglický lesopark. Zámecká expozice je bohužel dočasně uzavřena, prohlédnout si ale můžete zámecký areál včetně zahrad a také výstavu soch a obrazů Oty Janečka.

3) Březnice

Renesanční zámek v Březnici na Příbramsku vznikl přestavbou středověké tvrze, což je dodnes na jeho dispozici znát. Zámkem prochází hned několik prohlídkových okruhů, kromě klasických interiérů je k vidění také zámecká zbrojnice. Unikátem je Lokšanská knihovna, nejstarší zámecký knihovní sál v Česku z roku 1558. Děti pak určitě zaujme výstava Tajemné bytosti brdských lesů, umístěná v zámeckém sklepení.

4) Český Šternberk

Hrad Český Šternberk patří mezi nejstarší šlechtická sídla v Čechách – byl založen roku 1241. Vypíná se nad řekou Sázavou ve stejnojmenném městysu nedaleko dálnice D1 na Benešovsku. Je v soukromých rukách, dodnes ho drží rod Šternberků. Přestože vnější podoba hradu si zachovává gotický ráz, při prohlídce si budete připadat spíš jako na zámku. Interiéry totiž prošly barokní přestavbou.

5) Mnichovo Hradiště

V barokním zámku rodu Valdštejnů v Mnichově Hradišti na vás dýchne atmosféra osmnáctého století. Na prohlídkové trase jsou k vidění pěkně vybavené místnosti, rozsáhlá sbírka porcelánu, zámecké divadlo nebo také knihovna s 22 tisíci svazky. Součástí zámeckého areálu je i bývalý kapucínský klášter a kostel svaté Anny s hrobkou Albrechta z Valdštejna. Městečko se zámkem leží asi dvanáct kilometrů severně od Mladé Boleslavi.

6) Nelahozeves

Mohutný zámek ve vsi Nelahozeves necelých třicet kilometrů severně od Prahy je jednou z nejvýznamnějších pozdně renesančních staveb v Česku. V zámeckém muzeu mohou návštěvníci obdivovat poklady z bohatých lobkovických sbírek. Známý šlechtický rod mimochodem stavbu dodnes vlastní. Po prohlídce zámku můžete zavítat i do rodného domu hudebního skladatele Antonína Dvořáka, nejvýznamnějšího zdejšího rodáka.

7) Jemniště

Nenápadný barokní zámek Jemniště se nachází osm kilometrů východně od Benešova a jeho návštěvu lze jednoduše spojit s výletem na nedaleký hrad Český Šternberk. Stejně jako ten, i Jemniště dodnes vlastní rod Šternberků. Zámek, a hlavně tedy jeho rozárium, je oblíbeným dějištěm svateb, a je dokonce možné se v něm ubytovat. K dispozici jsou hned tři stylové luxusní apartmány.

8) Kačina

Jen asi pět kilometrů na východ od Kutné Hory se nalézá zámek Kačina, známý jako rodové sídlo rodiny Chotků, unikátní stavba, jakých v Česku moc nenajdete. Patří mezi nejvýznamnější ukázky empírové architektury v celé zemi. Kačina je sídlem Muzea českého venkova, jeho expozici si turisté mohou prohlédnout bez průvodce. V nabídce zámku je ale i prohlídka tradičních zámeckých interiérů. Další prohlídkový okruh pak návštěvníky zavede do Chotkovské knihovny, divadla, galerie a kaple.

9) Točník

Státní hrad Točník, vypínající se na vysokém kopci nad obcí Žebrák, je dominantou krajiny mezi Berounem a Rokycany. Točník založil na konci čtrnáctého století syn Karla IV., král Václav IV, jako honosné reprezentační královské sídlo. Stalo se tak po požáru sousedního hradu Žebráku. Ani Točník se dodnes nedochoval ve své původní kráse, přesto ale stojí za vidění. Od roku 2013 je oblíbenou atrakcí zdejší medvědín, kde především děti potěší dva medvědi, Martin a Agáta, hrdinové pořadu ČT:D Méďové na cestách.

10) Hořovice

V městě Hořovice najdou výletníci ne jeden, ale hned dva zámky. Ve Starém zámku sídlí Muzeum Hořovicka, turisticky atraktivnější je pak honosná barokní stavba Nového zámku. Ta nabízí dva základní prohlídkové okruhy, první prochází reprezentačními sály, druhý soukromými pokoji. Specialitou určenou pro nejmladší návštěvníky je pak třetí okruh, představující hry a hračky malých aristokratů. Hořovický zámek se může chlubit také zámeckým parkem s krásnou, pozdně barokní Sluneční bránou. Zdobí ji sochy z dílny známého českého sochaře Matyáše Bernarda Brauna.

Další tipy na výlety po všech našich krajích najdete ve speciálu ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM, který si jednoduše objednáte na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: