Bílé Karpaty

Bílé Karpaty Zdroj: Ludmila Korešová a Věra Sychrová

České středohoří
Broumovsko
Slavkovský les
Microadventure
Ludmila Korešová a Věra Sychrová
6
Fotogalerie

Cestovatelky Ludmila Korešová a Věra Sychrová: Naše pětka nej míst v Česku

Cestování je pro nás hlavně dobrodružství. Prožít krásný den v přírodě, najít si pěkné místo na bivakování a probudit se před svítáním, abychom mohly prožít východ slunce. Na takových místech chutná ranní káva nejlépe!

1) Bílé Karpaty

Krajina na pomezí Česka a Slovenska je naším druhým domovem. Ticho, klid, krásná příroda bez průmyslového zemědělství, lesy i vyhlídky. Naše nejoblíbenější místo je kopec Machnáč na hranici Moravy a Slovenska. Výhled je nejkrásnější brzy ráno a navečer. Bivakovaly jsme na úbočí kopce na louce plné petrklíčů, probudil nás zpěv skřivanů, všude kolem nás byly oranžovým světlem vycházejícího slunce ozářené karpatské louky. Po letním dešti, když se obzor projasní, uvidíte z kopce město Trenčín a mlhy nad řekou Váhem. Ještě dál je pohoří Považský Inovec, Strážovské vrchy a na severu vápencová Vršatecká bradla.

2) České středohoří

Krajina Českého středohoří kolem hromové hory Milešovky má pro nás velké kouzlo. Rády objevujeme místa, kam moc lidí nechodí. Sopečné kopce pokryté na úpatí lesy a na temeni kameny, mezi kterými rostou vzácné suchomilné rostliny. Pak stačí zvednout hlavu a máme krásný výhled na vesničky a další sopečné kopce. Za jedné červencové noci jsme z kopce Holý pozorovaly ohromnou bouřku, která zuřila nad Třebušínem. Blesky osvětlovaly celé středohoří a šlehaly z nebe až k zemi. Hromy otřásaly zemí. Na takový zážitek nelze zapomenout.

3) Broumovsko

Jednou jsme dostaly bláznivý nápad navštívit Adršpašské skály o Velikonocích, i když se turistickým cílům většinou vyhýbáme. Náš plán byl navštívit skalní město za svítání. Potmě jsme zaparkovaly u cesty a šly se kochat magickým ránem ve skalách. Nicméně, někoho jsme zřejmě musely ráno naštvat, protože jsme našly naše auto s vypuštěnými pneumatikami. Komu zavolat o Velikonoční neděli? Naštěstí jsou v „Adršbachu“, jak mu říkají místní, ještě pořád milí lidé a po pár dotazech (a hodině paniky) nám místní borci pneumatiky dofoukli. Stálo nás to láhev moravského vína.

4) Slavkovský les

Návštěva Slavkovského lesa byla plná šťastných náhod. Večerní obloha se zatáhla tmavými mraky a hrozilo, že promokneme. Jako zázrakem se ale před námi objevil ohromný krmelec, který nás ochránil před deštěm a zimou. Ráno jsme vstaly za svítání a pár kroků od krmelce objevily Mýtský rybník. Jeho rašelinná voda je čistá a v létě osvěžující.

5) Microadventure

Byly jsme několik dní na Vysočině a jen tak v žabkách jsme si vyšly na krátkou vycházku. Jenže z té se nakonec vyklubala cesta, která se protáhla na 14 kilometrů. Byla krásná letní noc ozářená úplňkem, šly jsme po vyšlapané cestě lesem a poli. Prodíraly jsme se kopřivami a klouzaly po zablácené ovčí stezce mezi pastvinami, brodily se korytem řeky a slyšely z lesa houkat puštíka. Domů jsme se vrátily v jednu ráno. To nejkrásnější dobrodružství na vás může čekat i za domem!

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: