Sobota je v Jeruzalémě tvrdě dodržovaný sváteční den - pro všechny

Sobota je v Jeruzalémě tvrdě dodržovaný sváteční den - pro všechny Zdroj: Markéta Foktová

Sobota je v Jeruzalémě tvrdě dodržovaný sváteční den - pro všechny
Sobota je v Jeruzalémě tvrdě dodržovaný sváteční den - pro všechny
Sobota je v Jeruzalémě tvrdě dodržovaný sváteční den - pro všechny
Sobota je v Jeruzalémě tvrdě dodržovaný sváteční den - pro všechny
Sobota je v Jeruzalémě tvrdě dodržovaný sváteční den - pro všechny
10
Fotogalerie

Šabat v Jeruzalémě. Jak přežít ve městě, kde je sobota sváteční den?

Co dělat, když vás při návštěvě Izraele zastihne židovský den odpočinku – šabat? Jak tento čas ovlivní vaše plány, když nefunguje veřejná doprava a většina obchodů a restaurací je zavřená?

Šabat začíná při západu slunce v pátek a končí západem slunce v sobotu. Ortodoxní Židé se věnují pouze nicnedělání a modlitbě, nepoužívají ani elektronická zařízení. Zapomeňte tedy na to, že si sami ve výtahu navolíte číslo patra. V sobotu je tento samojezdící pomocník automaticky naprogramován tak, že zastavuje v každém patře, a to v obou směrech. Je to proto, aby věřící nemuseli vyvinout ani tu nejmenší námahu spojenou s mačkáním tlačítka, a jen počkají, až je to samo doveze na místo, kde chtějí vystoupit. Další kuriozitou je, že Izraelci, kteří dodržují šabat, si mohou koupit levnější pojištění vozidla, jež se nevztahuje na soboty.

Zapamatujte si jen, že se tu nesmí příliš fotit. V Jeruzalémě se můžete pohybovat pěšky nebo si najmout soukromý taxík řízený stoupencem jiného vyznání, případně si půjčit kolo. Velkou výhodou šabatu je, že cvrkot v ulicích Starého Města je mnohem menší než jindy. To oceníte zejména při procházce po ulici Křížová cesta (Via Dolorosa), kterou prý kráčel Ježíš na své cestě k ukřižování.

Kdo nezavírá?

Staré Město Jeruzaléma je rozděleno do čtyř částí: židovské, muslimské, křesťanské a arménské, což vás v sobotu zachrání. Otevřená zůstávají všechna místa v křesťanské a muslimské čtvrti, a dokonce i Zeď nářků, kam je vstup zdarma.

Své dveře během soboty také nezavírá živá replika izraelské vesnice z prvního století n. l. Nazareth Village, Muzeum Izraele s kolekcí těch nejstarších hebrejských svitků či Davidovo muzeum. Nevynechejte ani promenádu Haas nedaleko Talpijotu s úchvatnými vyhlídkami na město a pamětní deskou, která ukazuje, že je to místo, kde Abraham opustil své služebníky, když spolu s Izákem sestoupili do údolí. Od věci není ani najmout si anglicky mluvícího průvodce i s kolem a udělat si tříhodinový výlet po městě.

Jedinečná je i návštěva biblické zoo, jež se snaží shromáždit všechna zvířata, o nichž se hovoří v bibli. Pokud byste chtěli vidět jeden vůbec z nejstarších arménských kostelů na světě, vydejte se do kostela svatého Jakuba. Další svatostánek, který byste si neměli nechat ujít, je velká synagoga na Keren ha-jesod. Při vstupu by muži měli mít dlouhé kalhoty a košili s dlouhým rukávem a ženy zahalená ramena, paže a kolena. Pokud chcete trochu exoticky nakupovat, zamiřte na arabský trh. Lidičkami se to tu jen hemží a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak dobří obchodníci jste. Jak je na bazarech zvykem, i tady se nekonečně smlouvá.

 


 

Může se hodit

Obchod s potravinami otevřený 24/7: na rohu ulice Hillel a Angelo Levi Bianchini

Kam na oběd: restauraci Zuni najdete v ulici Joel Moše Salomon, vše od nápojů po kompletní jídla

Večer na pivo: do Barel Public House v ulici Hillel v blízkosti Starého Města