Kjóto. Město chrámů, gejš a zahrad

Kjóto. Město chrámů, gejš a zahrad Zdroj: Shutterstock

Dřevěný chrám Kijomizu-dera
Hrad Nidžó z roku 1626
Čtvrť Gion
Zlatý pavilon
Jedna z mnoha japonských zahrad v Kjótu
5
Fotogalerie

Perla Japonska jménem Kjóto: Starobylé město plné chrámů, gejš a zahrad

Bývalá japonská metropole Kjóto nabídne svým návštěvníkům tolik estetické krásy, harmonie a kulturních zážitků, jako málokteré jiné místo na světě.

Město Kjóto, rozkládající se uprostřed hor na západě ostrova Honšú, je hlavním městem stejnojmenné prefektury a bývalým hlavním městem celého Japonska. Bylo založeno již v roce 794 jako sídelní město tehdejšího císařského dvora. Město bylo vystavěno podle čínského vzoru absolutní symetričnosti, podle kterého všechny jeho ulice a kanály za hradbami tvořily pravý úhel. Strohé architektonické řešení však plně vynahrazují nádherné a barevné stavby, které postupem časů vytvořily z Kjóta kulturní centrum celého Japonska.

Díky skutečnosti, že Kjóto bylo během 2. světové války ušetřeno bombardování, můžeme i dnes obdivovat jeho krásy a nepřeberné množství pamětihodností, které se vám jen stěží vymažou z vašich vzpomínek. Více než 2000 historických budov, chrámů, svatyň a nádherných zahrad navštíví ročně statisíce turistů z celého světa.

Gion – čtvrť kjótských gejš

Čtvrť Gion bývala již v dávných časech centrem zábavy a neřesti. Ve starobylých uličkách plných čajoven můžeme i dnes potkat gejši v tradičních zdobených kimonech cupitající na vysokých dřevácích. Profesionální společnice s bíle nalíčenými tvářemi se zde nazývají geikó; studující a ještě neposkvrněné žákyně se nazývají maikó. Služby těchto žen však nejsou jen tak pro každého. Bez nutné pozvánky a plných kapes peněz nemá obyčejný zájemce žádnou šanci.

Mezi další zajímavostí Kjóta patří např. císařský palác, chrám Kijomizu-dera či nádherný Zlatý pavilon postavený v zahradách na břehu malého jezera. Avšak ať se vydáte jakýmkoliv směrem, tak vždy narazíte na něco, co vám na toto nádherné město nedá zapomenout. Není proto divu, že mnoho částí tohoto města je zapsáno v seznamu světového dědictví UNESCO pod názvem „Památky na starobylé Kjóto“.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: