Chrám v indickém Sómnáthu

Chrám v indickém Sómnáthu Zdroj: Profimedia.cz

Chrám v indickém Sómnáthu
Chrám v indickém Sómnáthu
Chrám v indickém Sómnáthu
3
Fotogalerie

Čtyřikrát do základů zničen a čtyřikrát obnoven. Takový je osud hinduistického chrámu v indickém Sómnáthu

Nedaleko přístavního města Vérávalu, na břehu Arabského moře v indickém státě Gudžarát, leží proslulý hinduistický chrám.

Vyhlášený je i šedý písek na pláži před ním. Kvůli piknikům poutníků, trusu velbloudů a stánkům s občerstvením připomíná smetiště, přesto dodává stavbě zvláštní vznešenost a zároveň i jistou dávku spirituality.

Nynější podoba chrámu je vlastně „novostavba“ dokončená roku 1950. Měl pohnutou historii, celkem čtyřikrát byl v průběhu staletí do základů zničen muslimy, aby poté byl léta hinduisty opětovně budován. Po posledním rozboření trvalo skoro dvě stě padesát let, než byl znovu podle původních plánů obnoven.

Uvnitř se nesmí fotografovat, každý před vstupem musí odložit fotoaparát, mobil, boty, ale i jídlo a pití do speciálních úschoven, které jsou zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy. Na pobřeží před chrámem vzbuzují nadšení indických návštěvníků a jejich dětí stánky s „pouťovými“ suvenýry a vyšňoření velbloudi, jejichž majitelé každého vehementně přemlouvají ke krátké vyjížďce po hranici pláže a moře.