Nepál - svět kolem Annapúren

Nepál - svět kolem Annapúren Zdroj: Andrej Macenauer

Nepál - svět kolem Annapúren
Nepál - svět kolem Annapúren
Nepál - svět kolem Annapúren
Nepál - svět kolem Annapúren
Nepál - svět kolem Annapúren
10
Fotogalerie

Svět kolem Annapúren: Jak se žije ve stínu horských gigantů?

Většina lidí zná Annapúrnu jako první osmitisícový vrchol, na který vystoupila horolezecká expedice. Bylo to 3. června 1950, kdy na vrcholu stanuli Maurice Herzog a Louis Lachenal.

Ve skutečnosti je Annapúren hned pět. Pouze Annapúrná I ale svou výškou 8091 m přesahuje magickou hranici osmi tisíc metrů. Annapúrny II (7937 m), III (7555 m), IV (7525 m) a Jižní Annapúrná (7219 m) jsou přitom jako hory výraznější, i když jejich vrcholy leží pod osmitisícovou hranicí.

V oblasti kolem Annapúren potkáte příslušníky hned dvou náboženství. V nížinách hinduisté pěstují banánovníky, pomerančovníky a tam, kde je vybudováno dobré zavlažování, hlavně rýži.

Od brzkého rána se na cestu vydávají nekonečné karavany oslů a lidských nosičů, které přenášejí zboží či nesou potravu pro domácí zvířata.

Jezero Tiličo

Pokud chcete vědět, jak vypadá ta pravá modrá barva, musíte přijít k jezeru Tiličo. Jezero má na délku přibližně pět kilometrů a na šířku něco přes kilometr. Přestože leží ve výšce 5000 m n. m., nebývá na konci října skoro vůbec zamrzlé.

Ve zdejších horách žijí hlavně buddhisté stavitelé prastarých horských klášterů. Dnes už ale pod Annapúrny hodně pronikla civilizace. Všude tu koupíte kokakolu nebo tyčinku Snickers. Mezi místními obyvateli však stále platí stovky let stará pravidla. Lamové rozhodují, co se může kde postavit, kdy se vydat na cestu, a schvalují sňatky.

Půda je zde velmi vzácná a její prodej je možný jen obyvatelům vlastní vesnice. Je to vlastně jediný způsob, jak odolat tlakům agresivní západní civilizace. V klášterních školách se připravuje nová generace.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: