Kriticky ohrožený tygr sumaterský se zjevným poraněním pravé přední tlapy – drátěná past? O pár měsíců později došlo v této oblasti k fatálnímu útoku tygra na člověka. Je poměrně vysoká šance, že se jednalo právě o tohoto zraněného jedince...

Kriticky ohrožený tygr sumaterský se zjevným poraněním pravé přední tlapy – drátěná past? O pár měsíců později došlo v této oblasti k fatálnímu útoku tygra na člověka. Je poměrně vysoká šance, že se jednalo právě o tohoto zraněného jedince... Zdroj: Vladimír Čech ml.

Opice langur
Puchol skvrnitý (Prionodon linsang)
Prase divoké
Vylepšený fotomonitoring: mnou podomácku zhotovený set nepoměrně složitější „fotopasti“. Jedná se o klasickou zrcadlovku, externí světla a pohybový senzor – to vše pečlivě zabalené a chráněné proti vnějším vlivům. Na snímku serau velký (Capricornis sumatraensis).
Právě pózuje ledňáček Ceyx rufidorsa
14
Fotogalerie

Lov na tygra sumaterského: Jak vyfotit poklad indonéských džunglí ohrožený ztrátou životního prostředí

Harimau znamená v indonéštině tygr. A přesně za ním jsem se do Indonésie vydal. Nebudu přehánět, když napíšu, že jsem na tuhle šanci čekal roky. Mé čekání je ale nic v porovnání s tím, čemu čelí nejmenší a nejkrásnější z tygrů na ostrově Sumatra.

V extrémní, „covidové“ době jsem se rozhodl zariskovat a překousnout veškeré nástrahy, které přípravy i cestu samotnou provázely, a vydal se za svým „pruhovaným snem“ na Sumatru. Dlouhé roky mne lákala myšlenka pořídit jednu z mála fotografií tygra sumaterského ve vysokém rozlišení. Když tvrdím „jednu z mála“, je to bez nadsázky – zachytit tento extrémně vzácný poddruh tygra se prozatím podařilo pouze fotografu National Geographic Stevu Winterovi a nějaký ten pátek už to bude.

Tygr sumaterský obývá pouze indonéský ostrov Sumatra. Dává přednost životu v hlubokých džunglích, kde je dostatek podrostu a kde uplatní své maskování a tiché přiblížení ke kořisti. Velikost populace se odhaduje na 300–400 jedinců. Ohrožují je především ztráta životního prostředí v důsledku šíření plantáží palem olejných a akácií, úbytek kořisti a pytlačení.

Od první myšlenky na vzácný „úlovek“ jsem byl v kontaktu s česko-indonéskou neziskovkou Prales dětem, která na Sumatře vykupuje pozemky původně pokryté kaučukovými plantážemi a postupně jim navrací tvář skutečného a nenahraditelného deštného pralesa na okraji Národního parku Gunung Leuser. Mezi jejich aktivity patřil i poměrně rozsáhlý monitoring zvířat, která se do těchto oblastí pomalu, ale jistě opět navracejí, a tygr je jedním z nich. V květnu 2021 jsem tam s pomocí místního týmu Green Patrol nainstaloval své čtyři speciální fotopasti, ke kterým jsem se plánoval za několik měsíců vrátit.

Z měsíců se stal téměř rok, a já tak posbíral zbytky již nefungujících fotopastí – povětšinou naštěstí jen z důvodu vybitých baterií – až v březnu 2022. Rozhodl jsem se ponechat dva komplety v hraničním pásmu NP Gunung Leuser a zbylé dvě odvézt do oblasti Hadabuan Hill, kde mi bude s instalací pomáhat i znalec sumaterských tygrů a pralesa jako takového – Haray Sam Munthe.

Po 315 dnech od instalace v Hadabuan Hillu přijdou ze Sumatry dvě zprávy – dobrá a špatná. Ta dobrá je, že tygr se vyfotil. A ta špatná, že ukázal pouze svoji zadnici. Jedeme dál...