Hunchun

Hunchun Zdroj: CC BY-SA 3.0, Spark0621

Bizarní trojmezí Hunchun: Nohama v Číně, nalevo Rusko, napravo KLDR

Málokdo ví, že KLDR a Rusko mají společnou hranici. Měří asi 20 kilometrů, a Severní Korea je tak „nejkratším“ ruským sousedem. Nejzajímavější však je, že řeku Tuman, která obě země v tomto místě odděluje, můžete pozorovat z čínského území. Pro někoho to značí zeměpisnou pozoruhodnost, pro druhého noční můru. Faktem zůstává, že se jedná o atraktivní místo hojně vyhledávané čínskými turisty.

Jako startovní pozice pro cestu k trojhranici nejčastěji slouží 60 kilometrů vzdálený Hunchun. Při procházce čtvrtmilionovým městem, nevíte, v jaké ze tří zemí jste. Už na budově hlavního nádraží vás přivítá název stanice v čínštině, korejštině, ruštině a angličtině. Ulice ozařují neonové nápisy v nelatinských znacích zvoucí na kung pao, kimči nebo šašlik. Není problém tady jednoduše sehnat mezinárodní zboží. Zdejší hunchunský mix je výsledkem působení všech tří kultur v průběhu několika staletí. Mnoho Číňanů zde mluví rusky, tisíce Korejců využívaly blízkou hranici ve 2. polovině 19. století k odchodu do Ruska, kde se usídlily jako početná menšina.

Jako na výlet do ZOO

Turista se může k hraničnímu bodu dopravit taxíkem nebo autobusem. Po cestě lze navštívit i přechod mezi Čínou a Severní Koreou. Jedná se o jedno z velmi mála pozemních propojení KLDR se zbytkem světa. Slouží zejména k výměně zboží. Pro Číňany s povolením a správnými dokumenty jej není tak komplikované překročit. Zda tady hranici zdolal někdy nějaký Severokorejec, je otázka.

Do samotného fungchuanského parku, kde se tyčí monstrózní vyhlídka na dvě země, musí návštěvníci přesednout na zvláštní autobus. Jak by mohl první dojem o specifičnosti trojmezí mást, čínská strana místo nijak přísně nestřeží. V cíli je zhotovený areál s muzeem, rozhlednou a naučnými tabulemi. Jde o velmi rušnou turistickou atrakci a Číňané si ji na recenzních webech moc pochvalují.

Nic akčního, jen krajina

„Nádherné místo, výhledy, prostředí, krajina a čistý vzduch! Rozhodně stojí za návštěvu!“ Jedná se totiž i o přírodně zajímavou oblast, jak podotýká další uživatel, když zmiňuje výskyt červeného lotosového květu ve zdejších mokřadech. Nedaleko se zároveň rozkládá Hunchunská národní přírodní rezervace s bohatým lesním porostem a obyvateli jako jsou tygr sibiřský nebo levhart mandžuský. Jenom pozor, jeden recenzent informuje, že při Dni založení Čínské lidové republiky a jiných státních svátcích může funguchuanský areál praskat ve švech.

Při dobré viditelnosti lze z vyhlídkové věže spatřit Japonské moře, kam se vlévá hraniční tok Tuman. V tomto bodě je mu Čína nejblíž, co může být. Po oficiálním ustanovení rusko-korejské hranice roku 1861 se od něj ocitla izolována. Řeku protíná železniční Most přátelství, jediný hraniční přechod mezi Ruskem a KLDR.

Situace na trojí hranici je poklidná. Vaši fotku na ikonické vyhlídce s třemi vlaječkami bude tvořit pouze zvlněná planina, řeka a most. Žádný prvek tady neupozorňuje na to, o jak zneklidňující bod se jedná a jaké specifické mocnosti ho svírají.

Bizarní trojmezí Hunchun