Treking v Nepálu

Treking v Nepálu Zdroj: Profimedia.cz

Akademie Lidé a Země: Treking v Nepálu

Nepál je řazen mezi nejkrásnější státy světa a značnou měrou se na tom podílí velehorské pásmo Himálaje. V současnosti se velké oblibě těší vysokohorská turistika a nejvhodnější podmínky v nejvyšším pohoří světa nabízí právě Nepál, pro který jsou příjmy z turistického ruchu hlavním zdrojem cenných deviz.

Na dohled nejvyšší hoře světa by chtěl stanout asi každý. Proto také do oblasti Khumbu směřuje nejvíce trekařů. Nejlepší výhledy na Everest (8849 m) nabízí vyhlídkový „kopec“ Kálápatthar (5644 m), odkud je to jen kousek do základního tábora (EBC) pod horou, na jejíž vrchol lze za pár stovek tisíců dolarů vystoupat v dlouhé frontě. Ale v Khumbu jsou i jiná pěkná místa, k nimž patří kaskáda jezer Gokjo či mnohé trekové vrcholy (Mera Peak 6476 m, Island Peak 6160 m a jiné). Přes vysoké průsmyky odtud lze přejít do oblasti Makálu (8463 m) či Rolvalingu.

K hojně navštěvovaným patří i oblast masivu Annapúren s velkým množstvím trekových cest. Mezi nejkrásnější se zařadila nedávno otevřená první nepálská hřebenovka k Mardi Himálu, skýtající pěkné výhledy nejen na blízký jehlan Máčhápuččhre (6993 m), ale i na další osmitisícovky Manáslu (8156 m) a Dhaulágirí (8167 m), kolem nichž vedou rovněž trekové okruhy. Nejvíce turistů směřuje na Pún Hill (3210 m) s kruhovým výhledem či do ABC – základního tábora Annapúrny I (8091 m). Méně turistů šplhá do tibetských vesniček Nár a Fu nebo k jednomu z nejvýše položených jezer světa, Tiličo (4919 m).

K tzv. zakázaným oblastem, kde je nutné platit vysoké poplatky za permit, patří zapomenuté tibetské království Mustang, majestátní Dolpo, v němž poznáte scenerie z velkofilmu Himálaj – Karavana, či rozlehlý Dhorpátan, kde několik dní nepotkáte žádnou lidskou bytost.

Stručný výčet hlavních nepálských treků uzavírá východně ležící půlokruhy kolem Káčaňdžungy (8586 m) a na opačné straně země opomíjený trek k jezeru Rara či přechod přes Himálaj do Tibetu k posvátné hoře Kailáš, který patří k nejnáročnějším trekům.

Nepálský Himálaj nabízí treky v délce od několika dní až po týdny, přičemž důležité jsou sezony: jarní (od konce března do poloviny května) a podzimní (od konce září do půlky listopadu). V těchto obdobích je největší pravděpodobnost hezkého počasí, a tím i nejlepších výhledů. Avšak také potkáte nejvíce turistů, což se odráží i na vyšších cenách.

Na některé treky je nutné mít povinně průvodce, ale většinou se bez něho neobejdete ani na těch dalších, protože turistické značení, na které jsme zvyklí z našich hor, v Nepálu nenajdete a vyšlapanější stezka vás zaručeně dovede k nějakému obydlí, kde končí. Rovněž je nutné mít vybavení do sněhu a mrazu, ve vysokých nadmořských výškách překvapí prudká změna počasí, kdy při sněhové bouři napadne za krátký čas i přes metr sněhu a teplota klesne hluboko pod bod mrazu. A zapomínat byste neměli na aklimatizaci, vždyť většina průsmyků na vysokohorských přechodech leží ve výšce nad 5000 metrů.

Jsou treky, kam se můžete vydat bez stanu a zásob jídla, jelikož vedou od jednoho tea housu, nabízejícího občerstvení, k druhému a cestou míjíte spoustu lodgí zajišťujících střechu nad hlavou, sucho a teplo. Jinde je třeba táhnout stan a potraviny, trekové agentury zajistí nosiče i kuchařský tým. Jenže takový způsob trekování vyžaduje i pořádně nabitou peněženku a vždy je nutné počítat s tím, že v horách je vše mnohokrát dražší než třeba v Káthmándú.

Nepálská vláda ve snaze o zpřístupnění horských oblastí staví silnice i hluboko do horských údolí a některé treky se tím hodně zkracují. Například na okruh kolem Annapúren bylo v minulosti nutné vyčlenit si přes tři týdny času, dnes díky novým silnicím se dá zvládnout za méně než šest dní. Majitelé ubytovacích a stravovacích zařízení podél cesty se jen smutně dívají, jak džípy a autobusy s turisty profrčí kolem bez zastavení a oni kvůli tomu přicházejí o vysoké výdělky. I jejich kolegy v místech bez silnic v uplynulých dvou letech připravil o příjmy covid-19, který právě na pracovníky v turistickém ruchu dopadl nejvíce a mnozí se kvůli nepřítomnosti turistů ocitli na hranici hladovění.

Jak si nejlépe zorganizovat trek v Nepálu, poradí či přímo dle přání klientů vše zařídí například neziskovka Namasté Nepál, z.s. Výtěžek z jejího projektu „Netradičně Nepálem“ jde na pomoc chudým nepálským dětem, takže kdo se tímto způsobem do Nepálu vydá, pomáhá již tím, že tam jede. Více na www.namastenepal.cz.