Olej z „květin samurajů“. To je starý japonský recept na krásu

Olej z „květin samurajů“. To je starý japonský recept na krásu Zdroj: Profimedia.cz

Květ kamélie
Jen co květy vyvinou plody, sběrači je na podzim otrhají
Lusky usuší na slunci a vyklepnou z nich semínka
4
Fotogalerie

Olej z „květin samurajů“ je starým japonským receptem na krásu

Nejen křehké gejši, nýbrž i zápasníci sumo si zakládají na svých dlouhých vlasech. Symbolizují jejich sílu a moc. I proto je ošetřují speciálním přípravkem – olejem z kamélií.

Je paradoxem, že v téměř čtyřicetimilionovém Tokiu lze během roku zhlédnout pouze tři turnaje těžkých borců. A právě pod prefekturu hlavního města Japonska spadá řetězec jedenácti sopečných ostrovů zvaných Izu. Na největším z nich, na Óšimě, se vyrábí ten nejkvalitnější olej z kamélií.

Nikde jinde v zemi vycházejícího slunce tolik „květin samurajů“ pohromadě neuvidíte (včetně „kinkacha“, neobvyklého typu se žlutými okvětními lístky). Na sedmihektarové zahradě roste více než 3700 set „tsubaki“ ve 450 druzích a kultivarech. První květy na keřích vyraší v listopadu a jejich krása vyniká i pod sněhem. Od ledna do března se na ostrově vzdáleném 120 km od Tokia koná „Tsubaki Matsuri“ – festival kamélií. Přes deset tisíc návštěvníků tu každý rok vítají hostesky oděné v „anko“ (černobíle kostkované kimono).

„Divoké, až osmimetrové kamélie rostou přirozeně na našem ostrově již několik staletí. Vytvořily i celé lesy,“ říká místní pracovník Yošito. „Využíváme každou část rostliny. Barvivo získáváme z listů, ze dřeva děláme drobné nářadí i malé kusy nábytku.“

Ovšem nejdůležitější produkt – olej – vzniká ze semínek, a proto jsou letité manufaktury na Óšimě stále v provozu. Jen co květy vyvinou plody, sběrači je na podzim otrhají. Lusky usuší na slunci a vyklepnou z nich semínka, která namelou na prášek. V dřevěném džberu ho postaví na kamna a nechají projít párou. Vlhký materiál napěchují do ocelových forem a vytvarují do podoby načechraného dortu (na jeden kus padne 5 kg semen). Poté kulaté mísy vloží do mechanického lisu, kde z nich silný tlak uvolní nazlátlý olej.

„Tsubaki-abura“ ani nestačí produkovat, protože starý japonský recept na krásu znovu oceňují příznivci přírodní kosmetiky po celém světě.


Kaméliový olej

Regeneruje poškozené vlasy po slunění, barvení a trvalé, zvyšuje lesk černých vlasů. Výborně posiluje křehké a lámavé nehty. Hojí drobné jizvy a strie. Je součástí asijské kuchyně – Japonci jej přidávají do zálivek na saláty a na smažení tempury (zeleniny, masa a ryb v těstíčku).