Park Nara

Park Nara Zdroj: Profimedia.cz

Chrám Tódaidži
Ohňová show na festivalu Omizutori
Jelen a jeho oblíbený pamlsek
Park Nara
5
Fotogalerie

Japonský park Nara je posvátnou jelení rezervací

Na úpatí hory Wakakusa ve střední části Japonska najdete výjev jako z pohádky. Úžasné starobylé chrámy obklopené malými jezírky lákají k tichému rozjímání a po zdejších lukách se procházejí jelínci, kteří se ochotně nechají pohladit.

Veřejný park Nara se nachází ve stejnojmenném městě vzdáleném asi pětatřicet kilometrů od Ósaky. Statut parku získalo toto území v roce 1880 a patří tak k vůbec nejstarším zahradám v Japonsku. Jeho zvláštností je zejména přítomnost více než tisícovky jelenů sika, kteří pobíhají po celém pětisethektarovém území a rádi vybíhají turistům vstříc.

Bezstarostnost těchto divokých zvířat lze pravděpodobně vysvětlit výjimečným místem, které zaujímají v japonské mytologii a které jim v historii zaručovalo zvláštní zacházení. Podle legendy totiž přijel do Nary bůh hromu a meče Takemikazuči právě na bílém jelenovi. Samotní jeleni z Nary byli proto považováni za bohy a Japonci jim museli vzdávat úctu pokývnutím hlavy, když některého z nich potkali. Až do roku 1637 se jejich zabití trestalo smrtí. Po skončení druhé světové války bylo božství narských jelenů jako takové sice zrušeno, ale stále zůstali národním pokladem, což jim dodnes zaručuje zvláštní ochranu.

Jelen na přechodu

V průběhu staletí se jeleni z Nary dokonce naučili žít mezi lidmi a převzali některé jejich zvyky. Používají přechody pro chodce, trpělivě čekají na průjezd aut a při pozdravu kývají hlavou jako lidé. Jejich zdvořilost však nemusí být nezištná. Jako každé zvíře se k turistům přibližují v naději, že dostanou nějaký pamlsek. Na to je však správa parku připravená – za přibližně 150 jenů si v jednom z mnoha místních stánků můžete koupit balíček rýžových sušenek zvaných sika senbei. Jakmile krekry vezmete do ruky, obklopí vás jeleni, kteří vám budou nedočkavě strkat čumáky do dlaní a sušenky zhltnou během několika vteřin. Musíte být však opatrní, protože jeleni v Naře mohou být občas až dotěrní, zejména pokud si všimnou, že máte u sebe jejich oblíbenou dobrotu. Stačí chvilka nepozornosti a zakrátko zjistíte, že se vám jelen hrabe v tašce. Je nutné mít také na paměti, že tito jeleni sice nejsou bázliví, ale stále patří k divokým zvířatům. Někdy mohou návštěvníky z rozmaru kousnout, strčit nebo kopnout. Obezřetnost se proto vyplatí zejména v období páření mezi zářím a říjnem nebo když samice chrání novorozence mezi květnem a červencem.

Park však není domovem pouze jelenů, ale najdete tu i několik významných památek. Mezi jednu z nejzajímavějších patří chrám Todaidži s obrovskou sochou Buddhy, zvanou Daibucu. Původní budova byla postavena v 8. století, ale zažila několik požárů a zemětřesení, takže byla mnohokrát rekonstruována. Její současná podoba je neměnná od roku 1709, a přestože je o třetinu menší než její předchůdce, patří k největším dřevěným stavbám na světě. Chrám rovněž slouží jako japonské sídlo buddhistické školy Kegon.

Další zážitek slibuje Nigacu-do, chrám postavený na kůlech, odkud si užijete fantastický výhled na město. Při relaxování na zdejších terasách si můžete dát vodu a čaj (horký nebo ledový podle ročního období), které nabízí chrám ve své bývalé kuchyni přeměněné na odpočinkovou zónu.

Do Nary se vyplatí vycestovat zejména v březnu. V prvních dvou týdnech v měsíci se tu totiž koná nejstarší japonský festival Omizutori, který se slaví nepřetržitě od roku 752. Jedná se o buddhistický obřad pokání, ohně a vody. Smyslem je připomenout si buddhistické učení, oprostit se od hříchů a modlit se za blaho společnosti. Slouží také jako příležitost k přivítání nového jarního období.