Kanan Devan Hills, Munnar

Kanan Devan Hills, Munnar Zdroj: Profimedia.cz

Nilgiri, Tamilnád
Ásám, okolí Jorhatu
Makaibari, Západní Bengálsko
Darang Tea Estate, Himáčalpradéš
Happy Valley, Dárdžíling
9
Fotogalerie

TOP 10: Indické čajové plantáže

Ráno zalité sluncem uprostřed rozlehlého čajového panství je pro milovníky zelených lístků dovolenou snů. Opusťte rušná indická města a vstupte do oázy klidu provoněnou vůní čaje.

Nilgiri, Tamilnád

Hornatý okres Nilgiri v jihoindickém státě Tamilnád je proslulý výrobou tmavého, aromatického čaje. Ten tu pěstují už víc než sto let a je nejvýznamnější zemědělskou komoditou v regionu. Čajové plantáže v Nilgiri nabízejí surovinu jemné chuti s jemným, čistým nálevem. Na rozdíl od Ásámu a Dardžílingu, kde čaj roste pouze v sezóně, tu najdete pole obsypaná čajovými lístky celý rok.

Ásám, okolí Jorhatu

Ásám v odlehlé severovýchodní části Indie je největším producentem čaje v zemi. Sladký ásámský čaj, který se pěstuje převážně v údolí Brahmaputry, poznáte podle jasné, oranžové barvy. Město Jorhat, které leží v centrální části tohoto čajového údolí, je často označované jako „hlavní město čaje světa“. Krajina, která tyto statky, ležící u plantáží obklopuje, je jako stvořená pro pěší turistiku a procházky.

Kanan Devan Hills, Munnar

Munnar, nedotčený region ležící v „Boží zemi“, tedy v Kérale, je kromě krásné krajiny oblíbený také díky čajovým plantážím. Plantáž Kanan Devan Hills je prvním čajovým muzeem v zemi. Pokud máte rádi čajové zahrady a zajímáte se o pěstování čaje, tohle místo rozhodně navštivte. Jedná se o jediné plantáže v Indii, které vlastní zaměstnanci.

Makaibari, Západní Bengálsko

Jedná se o jednu z nejstarších čajových zahrad v oblasti Dárdžílingu, která je oblíbená zejména díky zajímavému rituálu. Každý den před zahájením trhání čajových lístků sběrači buší na bubny a odříkávají modlitbu. Poté si můžete užít procházku zahradou a na každém kroku si vychutnat chuť zdejšího čaje. Máte-li možnost, zůstaňte přes noc v jednom z bungalovů a vychutnejte si východ slunce nad čajovými poli.

Gatoonga Tea Estate, Assam

Jedná se o neméně známou čajovou usedlost, založenou ve 30. letech 20. století, která se nachází v nadmořské výšce přes 2000 m, takže si návštěvník užije i výhledy na okolní hory. Lákadlem této čajové plantáže je možnost vidět tradiční způsob výroby čaje bez moderních vymožeností. Šálku čerstvě uvařeného nápoje se zde jen těžko odolává! 

Darang Tea Estate, Himáčalpradéš

Tato 150 let stará usedlost leží v pohoří Horní Dhauládhár v Himálaji. Láká atmosférou starého venkova, která se prolíná s klidnou přírodou. Usedlost vlastní jedna rodina a pěstuje tu exotický čaj, který se mírně liší svou chutí od klasických černých čajů. V okolí usedlosti se můžete věnovat trekkingu, lyžování a dalším aktivitám. A jakmile budete unaveni, odpočiňte si s nohama nahoře a vychutnejte si čerstvě uvařený čaj.

Happy Valley, Dárdžíling

Tato plantáž byla založena v roce 1854 a řadí se tak k těm nejstarším. Čaj, který tu dostanete, je proslulý svou květinovou chutí. Nejlepší způsob, jak si ji vychutnat, je nepřidávat do čaje ani cukr, ani mléko. „Šťastné údolí“ láká však spoustu turistů, takže za klidem se vydejte spíše jinam.

 

Kelagur, Karnataka

Usedlost Kelagur v Karnatace je známá ekologickým postupem výroby čaje. Karnataka je po západním Bengálsku a Ásámu na třetím místě v produkci čaje v zemi. Jedná se o jednu z nejlepších čajových plantáží v Indii, která byla založena před sedmdesáti lety.

Cooch Behar Tea Estates, Západní Bengálsko

Cooch Behar se nachází na úpatí Dárdžílingských vrchů. Čaj tu pěstuje asi 30 000 malých pěstitelů. Zajímavé je, že továrny nakupují zelené lístky od malých pěstitelů a pak je zpracovávají na konečný produkt. Navštivte tyto drobné pěstitele a získejte výjimečný zážitek z čajových plantáží.

Kolukkumalai Tea Estate, Tamilnád

Kolukkumalai Tea Estate je usedlost v Tamilnádu, založená v roce 1930. Přenesou vás tu do starého světa, navíc je jednou z nejstarších čajových plantáží v Indii. Při prohlídce si určitě dopřejte doušek lahodného čaje.