Náměstí Registan, Samarkand

Náměstí Registan, Samarkand Zdroj: Profimedia.cz

Muzeum Amira Timura, Taškent
Chor Minor, Buchara
Ljabi Hauz, Buchara
Chudajarův palác, Kokand
Jezero Ajdarkul
10
Fotogalerie

TOP 10: Uzbekistán

Uzbekistán se sice neřadí na přední místa cestovatelských plánů většiny turistů, tato fascinující středoasijská země má ovšem co nabídnout. Navštivte města Samarkand a Bucharu na Hedvábné stezce, paláce i muzea.

Náměstí Registan, Samarkand

Samarkandské náměstí Registan bylo kdysi označeno za jedno z nejkrásnějších na světě a snadno pochopíte proč. Za vlády Tímúrovské dynastie bylo srdcem starobylého města a je známé výjimečnou islámskou architekturou a třemi impozantními madrásami, tedy islámskými náboženskými školami. V tádžičtině znamená Registan „písečné místo“.

Muzeum Amira Timura, Taškent

Muzeum Amira Timura v Taškentu představuje mongolského dobyvatele Timura. Bylo otevřeno v roce 1996 po získání nezávislosti země. Prohlédnete si v něm víc než 5000 exponátů souvisejících s Timurem a s dynastií, která po něm následovala, Tímúrovskou.

Chor Minor, Buchara

Tuto historickou mešitu, nacházející se severovýchodně od Buchary, nechal v 18. století postavit bohatý obchodník, chalífa Nijazkul. Čtyři minarety, podle nichž je mešita pojmenována (Chor Minor znamená „čtyři minarety“), symbolizují čtyři světové strany. Každý z nich je také jedinečně zdobený.

Ljabi Hauz, Buchara

Klidné náměstí Ljabi Hauz vzniklo v roce 1600 a je postavené kolem jednoho z mála zbývajících rybníků (hauzů) v Buchaře, napájeného starým systémem kanálů a obklopeného krásnými morušovníky. Jižně od Ljabi Hauzu navštivte starou židovskou čtvrť.

Chudajarův palác, Kokand

Jedná se o palác posledního vládce Kokandského chanátu, chána Chudajara. Často se mu říká perla Kokandu, byl postaven v roce 1871 a rozkládá se na čtyřech akrech svěží zeleně. Kdysi měl sedm nádvoří a 119 místností. Dnes jsou však veřejnosti přístupná pouze dvě nádvoří a 19 pokojů.

Jezero Ajdarkul

Toto částečně umělé jezero vzniklo v dobách Sovětského svazu. Dnes se rozkládá na ploše více než 4000 kilometrů čtverečních uprostřed pouště Kyzylkum a je oblíbeným místem pro kempování nebo přenocování v tradičních jurtách.

Opevněné město Chiva

Starobylá Chiva, známá také jako Chorásán, je stará víc než 2000 let. Vnitřní opevněné město Ičan Kala bylo jako první uzbecká památka zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Je obehnáno cihlovými hradbami a najdete tu spoustu fascinujících historických památek. Když sem vstoupíte, budete mít pocit, jako byste se vrátili v čase.

Gūr-i Amīr, Samarkand

Gūr-i Amīr je mauzoleum mongolského dobyvatele Timura ze 14. století, název v překladu znamená „hrobka vojevůdce“. Má nádhernou, rýhovanou, azurovou kopulí a je také místem odpočinku dvou Timurových synů a vnuků. Hrobka inspirovala také mughalskou architekturu v Indii, zejména Hamájúnovu hrobku a stavitele Tádž Mahalu.

Věznice Zindan, Buchara

Zindan (v perštině vězení) vznikl v 18. století a sloužil v dobách Bucharského emirátu k věznění zločinců a politických odpůrců. Cihlová stavba, ve které si odpykávalo trest až čtyřicet vězňů, přestala po pádu emirátu v roce 1920 plnit svou funkci a vzniklo tu muzeum.

Bazar Chorsu, Taškent

Tato budova s modrou kupolí v centru Taškentu je oblíbeným místem turistů i místních, protože na zdejším bazaru můžete pořídit vše, od oblečení a drobných cetek až po chutné jídlo. Najdete tu i madrásu Kukeldaš.