Jak se slaví Dashain, nejdůležitější svátek hinduismu - chrám Taleju

Jak se slaví Dashain, nejdůležitější svátek hinduismu - chrám Taleju Zdroj: Profimedia.cz

Jak se slaví Dashain, nejdůležitější svátek hinduismu
Jak se slaví Dashain, nejdůležitější svátek hinduismu
Jak se slaví Dashain, nejdůležitější svátek hinduismu
Jak se slaví Dashain, nejdůležitější svátek hinduismu
5
Fotogalerie

Jak se slaví Dashain, nejdůležitější svátek hinduismu

Dashain, v Indii známý také jako Dussehra a v káthmándském údolí někdy jako Mohani, je jedním z nejdůležitějších hinduistických svátků. Slaví se zejména v Nepálu, ale také v Bhútánu, Myanmě či v některých částech Indie a je oslavou neuvěřitelného vítězství božských bytostí nad zlými duchy.

Tento festival se koná každý rok, začíná v hinduistickém měsíci ašvinu a končí za úplňku. Oslavy obvykle připadají na měsíc září či říjen a trvají až dva týdny. V nepálských domácnostech se schází celá rodina a slaví společně. Celkově se jedná o ideální příležitost zejména pro rozvětvené rodiny, které se měsíce neviděly.

Vítězství dobra nad zlem

Jelikož hinduismus je bohatý na mytologické příběhy, i k Dashainu se vážou pověsti, které vysvětlují původ svátku. Podle jedné za ním stojí nelítostný boj mezi bohyní Durgou a démonem Mahišasurou s hlavou buvola. Mahišasura oddaný bohu Brahmovi získal jeho přízeň a přál si nesmrtelnost. Brahma jeho žádosti vyhověl a potvrdil, že ho žádný dospělý ani dítě nikdy nebudou moci zabít. Mahišasura chtěl následně využít své nově nabyté moci a na Zemi způsobit spoušť. Aby hlavní hinduistická božská trojice Šiva, Brahma a Višnu zastavila jeho ničivou vládu, stvořila společnými silami Durgu. Durga s deseti pažemi a mocí všech hlavních božstev sestoupila na Zemi, aby Mahišasuru porazila. Trvalo jí celkem deset dní, než démona s buvolí hlavou zcela zničila. Dobro tak zvítězilo nad zlem.

V Nepálu však není neobvyklé, že Dashain slaví také buddhisté, kteří si tímto svátkem připomínají Ašókovo (jeden z historicky nejvýznamnějších buddhistických vládců Indie) přijetí ahimsy, tedy přesvědčení, že živým bytostem se nemá ubližovat.

Každý den jiný program

Jak bylo zmíněno, Dashain může trvat klidně i 15 dní. Ne všechny dny však mají stejnou hodnotu, k těm nejvýznamnějším se vážou určité rituály. Prvním dnem festivalu je nesmírně důležitá ghatasthapana. Název se doslova překládá jako „setí jamary“, což je druh žlutého ječmene. Semínka se sázejí do hliněného květináče, chráněného před přímým slunečním světlem, a denně se jim žehná. Tento proces trvá sedm dní a poté, co ze semen začnou rašit výhonky, nastává den phulpati, kdy se do palácového komplexu Hanumandhoky v Káthmándú přivážejí na ozdobeném palantíru stonky banánů, jamara, belpatra (listy dřevěného jablka) a tyčinky z cukrové třtiny svázané červenou látkou spolu s kalašem naplněným svěcenou vodou. Den poté nastává maha asthami, kdy jsou bohyni Kálí obětována zvířata. Oslavy probíhají do časných ranních hodin, poté se otevírají brány chrámu Taleju, který je přístupný pouze jednou za rok právě při oslavách Dashainu. Desátý den Nepálci oslavují konec bitvy a vítězství dobra nad zlem. Tika, směs rýže, jogurtu a vermilionu, a jamara se používají k požehnání všech členů rodiny. Rodiče a prarodiče dávají svým dětem a vnoučatům peníze nebo dárky. Poslední den svátku, kojagrat purnima, hinduisté uctívají bohyni bohatství Lakšmí. Hrají karty, pouštějí draky, užívají si houpání na velkých bambusových houpačkách, odpočívají s přáteli či rodinou a ochutnávají dobré jídlo.