Chrám Byodo-In v Kaneohe, Havaj, USA

Chrám Byodo-In v Kaneohe, Havaj, USA Zdroj: Profimedia.cz

Chrám Kōtoku-in, Kamakura, Japonsko
Himalájský chrám Gangotri, Indie
Chrám Datong, Čína
Chrám Kinkaku-ji, Kjóto, Japonsko
Chrám Sri Siva Subrahmaniya Swami, Fidži
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejkrásnější chrámy Asie

Chrámy již od počátků civilizace hrají důležitou roli nejen ve struktuře nesčetných náboženství, ale také v živobytí určitých komunit. Tyto velkolepé stavby slouží jako bezpečný prostor pro ty, kteří hledají pocit duchovního osvícení, nebo pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o určitém náboženství. Podívejte se s námi na deset nejhezčích asijských chrámů.

Chrám Byodo-In v Kaneohe, Havaj, USA

Havaj je známá svými zvlněnými horami či křišťálově čistými plážemi. Víte však, že na ostrově Oahu se nachází zmenšená replika 950 let starého japonského chrámu? Chrám Byodo-In na úpatí pohoří Ko'olau byl založen na počest 100. výročí příchodu prvních japonských přistěhovalců na Havaj. Pohled na červenobílý chrám obklopený bujnou zelení, velkým zrcadlícím se bazénem a malými vodopády je opravdu fascinující.

Chrám Kōtoku-in, Kamakura, Japonsko

Obří Buddha v chrámu Kótoku-in v japonské Kamakuře byl postaven ve 13. století. Býval umístěn ve velkém sále chrámu, ale ten byl nakonec v 15. století zničen. Kamakura se nachází dostatečně blízko Tokia, abyste si sem mohli udělat jednodenní výlet, a ve městě se nachází nepřeberné množství buddhistických chrámů a šintoistických svatyní, takže je tato oblast zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Himalájský chrám Gangotri, Indie

Blízko ledovce Gangotri se nachází jeden z nejvýznamnějších hinduistických chrámů Gangotri, který leží v ohromující nadmořské výšce 3142 metrů nad mořem, v závoji nádherných himálajských kopců v Indii. Gangotrí leží u pramene řeky Gangy, která je pro hinduisty na celém světě považována za živou bohyni, je pro věřící vysněným, ideálním poutním místem. Toto místo, doplněné aurou duchovního klidu, je kouzelné.

Chrám Datong, Čína

Visutý klášter je malým buddhistickým chrámem u města Datong v Číně. Působivě se drží na skalní stěně v polovině srázu a zespodu ho podpírají tenké trámy. Tato úžasná stavba pochází z roku 491 našeho letopočtu. Při procházce po skalní stěně si připadáte téměř jako pták, který letí nad údolím, aby nahlédl do jednotlivých svatyní. Protože je stavba celá dřevěná, povšimnete si jistě velkého množství hasicích přístrojů pro případ nouze.

Chrám Kinkaku-ji, Kjóto, Japonsko

Tento buddhistický chrám, oficiálně nazývaný Rokuon-dži, si v poslední době získal velkou slávu a stal se jedním z nejnavštěvovanějších míst v Japonsku. Ať už jej navštívíte na podzim, kdy se zlatou barvou chrámu kontrastují červené listy místní květeny či na jaře s rozkvetlými třešněmi, nikdy není špatná doba k návštěvě tohoto krásného chrámu.

Chrám Sri Siva Subrahmaniya Swami, Fidži

Původní chrám byl na tomto místě otevřen v roce 1926.  Novější verze dokončená v roce 1994 je nyní největším hinduistickým chrámem na jižní polokouli. Vyznačuje se tradiční drávidskou architekturou a je vyzdoben dřevořezbami hinduistických božstev dovezených z Indie a barevnými freskami zdobícími stropy.

Chrám Ta Prohm, Siem Reap, Kambodža

Ta Prohm se nachází ve starobylém městě Angkor v Kambodži a vznikl před více než osmi sty lety, takže vlastně předcházel většině dnes existujících stromů. To způsobilo, že prorostly cihlami a vytvořily jeden z nejúchvatnějších pohledů na dnešním světě. Kvůli pravému vzhledu "starověkých ruin" se zde dokonce natáčel film Tomb Raider.

Hinduistická svatyně Batu Caves, Selangor, Malajsie

Svatyně Batu Caves je největší hinduistickou svatyní mimo Indii. Působí starobylým dojmem a je to také perfektní místo pro fotografování. Místo není nijak odlehlé a nemusíte se k němu prodírat nebezpečnou džunglí, vystavovat se hadům a nebezpečným pavoukům. Z centrálního kuala lumpurského nádraží KL Sentral se k němu dostanete vlakem zhruba za půl hodiny.

Chrám Ulun Danu, Bali, Indonésie

V hornaté oblasti Bedugul Regency na Bali, na vrcholu náhorní plošiny u jezera Beratan, stojí majestátní chrám Ulun Danu. Úžasně průzračné jezero je klidné a stoupá z něj řídká mlha, která se vznáší ve vzduchu. Zkrátka perfektní místo pro rozjímání.

Chrám Wat Suwan Kuha, Phuket, Thajsko

Jedná se o jeskynní chrám poblíž Phuketu v jižním Thajsku, který je postaven ve vápencové jeskyni ve svahu hory. Uvnitř je poměrně tmavý, ale světlo proniká mezerami v jeskyni, a je plný soch. A na vnějším nádvoří si na vás počíhá tlupa opic!