Lenské sloupy

Lenské sloupy Zdroj: Profimedia.cz

Lenské sloupy
Lenské sloupy
Lenské sloupy
Lenské sloupy
5
Fotogalerie

Lenské sloupy jsou klenotem ruské tajgy

Národní park Lenské sloupy, který se nachází v centru republiky Sacha, nebo také Jakutska, na východě Ruska, je známý neobvyklými vysokými kamennými sloupy, táhnoucími se podél řeky Leny. Oblast bohatá na objevování různých zkamenělin, pocházejících z období prvohor, nabízí nádherná panoramata.

Lenské sloupy jsou unikátním geologickým útvarem a národním parkem ležícím na břehu řeky Leny asi 170 kilometrů jihozápadně od Jakutska. V roce 2012 se tato přírodní památka, které se v jazyce místních obyvatel říká Turuuk Hayalara (Hory vycházejících bohů) dostala na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vápencové skály vysoké až 220 metrů se skládají z mramoru, dolomitu a břidlice a v celé své kráse se vyjímají na 25 kilometrů dlouhém říčním břehu. Oblast je dnes také domovem medvědů, veverek, losů a více než 100 druhů ptáků, kteří si mohou do sytosti užívat klidu nerušeného hordami turistů. Roste zde také jedenadvacet druhů mimořádně vzácných rostlin, v řece se prohání víc než jedenatřicet druhů ryb.

Do přístavního města Jakutsk, které je výchozím místem na návštěvu Lenských sloupů, se nejsnadněji dostanete letecky z Moskvy asi za sedm hodin. V přístavu se můžete nalodit na výletní loď, která vás k národnímu parku doveze. Výletní lodě nabízejí ubytování v kajutách, stravování třikrát denně, v některých plavidlech najdete dokonce i saunu a kino. Místní však k objevování krás téměř fantaskní přírody využívají kanoe a na ostrůvcích uprostřed řeky Leny táboří s výhledem na majestátní pilíře.

Tajemné nápisy a hluboké rokle

Samotné skály zaujímají jen velmi malou část národního parku, který zahrnuje rozsáhlé jehličnaté lesy, rozkládající se na ploše téměř 1 400 000 hektarů. Lokalita je často analyzována pro vědecké studie, zejména pro průzkum geologického a environmentálního vývoje naší planety v období kambria, což je období asi před 540 miliony let, kdy se začaly objevovat prakticky všechny moderní živočišné formy. Nedotčená příroda je tak pozadím k objevování procesů, které na sloupech probíhaly po miliony let. Zachovalost parku těží z jeho odlehlé polohy a absence obydlených lokalit, což usnadňuje účinnou ochranu a správu. Největší hrozbu pro území představují lesní požáry, které však pravděpodobně nebudou mít vliv na výjimečné geologické hodnoty lokality.

Ohromí vás také mimořádné nástěnné malby, provedené s působivou zručností a zobrazující zvířata, každodenní výjevy a fragmenty starobylého písma. Jednotlivé skály v divočině oddělují hluboké rokle, které vznikly díky extrémním teplotním výkyvům a v nichž dodnes leží zkameněliny prehistorických zvířat, jako jsou mamuti, bizoni a další, dnes již vyhynulí savci, kteří nám umožňují analyzovat nejen biologický vývoj tohoto místa, ale i celého regionu v tomto období vývoje Země. Toto fascinující místo je zkrátka jedním z klenotů ruské tajgy.