Město ad-Dirijá

Město ad-Dirijá Zdroj: Vladimír Váchal

Petroglyfy v Džubbě
Tradiční kuchyně dálničních motorestů
Hidžázská dráha
Medína a Prorokova mešita
5
Fotogalerie

Vladimír Váchal: Moje pětka v Saúdské Arábii

Patříte-li mezi cestovatele, kteří vyhledávají netradiční destinace, a nevadí vám dlouhé přejezdy, pak je pro vás Saúdská Arábie ideální zemí. Moje saúdskoarabská pětka odráží poznatky a dojmy z mé první návštěvy v roce 2019, kdy království oficiálně oznámilo, že se otevírá světu.

1) Město ad-Dirijá

Zbytky města ad-Dirijá (Ad Diriyah) s nádechem Orientu můžete najít doslova přilepené na okraji současného Rijádu. Přestože je město polorozpadlé, do některých jeho částí byly zasazeny malé kryté části muzea. Krom kouzelných uliček tak můžete obdivovat i řadu zachovalých historických předmětů, které tu vystavují. Dostat se dovnitř bývá komplikované, neboť je komplex často uzavřen. Pokud se vám však podaří přemluvit strážce, pustí vás dál.

2) Petroglyfy v Džubbě

Místo zvané Džubba (Jubbah) se nachází přibližně 100 km od města Ha’il. Není problém sem dojet, avšak po mém příjezdu bylo zavřeno. Z informační cedule jsem vyčetl číslo na ministerstvo turismu a tam požádal o otevření brány. Poté, co mi byl umožněn vstup do této lokality plné petroglyfů, jsem žasl nad tím, jak skvěle zachovaná jsou jednotlivá díla, jejichž stáří se odhaduje až na 10 000 let. Pozorovací plošiny jsou vystaveny vcelku ohleduplně k místní přírodě a není problém vyšplhat po skále, kde najdete další a další skalní rytiny.

3) Tradiční kuchyně dálničních motorestů

Saúdskoarabskou kuchyni jsem si vychutnával na mnoha místech, ale zdaleka nejlepší jsem potkával nedaleko dálnic. Místní benzinové stanice s několika obchody mívají i restauraci. Lépe řečeno jídelnu. I zde ctí pravidlo otevřené místnosti pro mužské osazenstvo a oddělené místnosti se závěsy pro ženy či rodiny. V nabídce se nejčastěji objevuje marinované a na ohni pečené kuře s hromadou kořeněné rýže. Osobně si dovolím doporučit konzumovat tento pokrm s nápojem, který známe jako ajran. Široko daleko se povětšině jedná o jedinou zastávku na delší cestě. Podíváme-li se ale do měst, uvidíme, že tradiční kuchyně je neúprosně válcována kulturou fast foodu.

4) Hidžázská dráha

Historicky důležitá, avšak dnes již nefunkční hidžázská železnice vznikala v letech 1900 až 1908. Její hlavní význam měl zejména duchovní rozměr, neboť po jejím spuštění do provozu byla oblast svatých měst Mekky a Medíny mnohem dostupnější než dříve. Tuto železniční trať, táhnoucí se po východní straně Arabského poloostrova a kopírující pohoří Hidžáz, však značně poškodila druhá světová válka. Do dnešních dnů se zachovaly jen malé rekonstruované úseky, které zajišťují kratší lokální dopravu. Hidžázské železnici bylo věnováno také malé muzeum, které najdete poblíž fascinujících ruin nabatejského města Madáin Sálih.

5) Medína a Prorokova mešita

Lidé, kteří nejsou příslušníky islámské víry, mají vstup do Mekky i Medíny oficiálně zakázán. Zatímco před vjezdem do hlavního města islámu najdete dopravní značení, které vás, pokud nejste muslim, svede na objížďku, v případě Medíny je to jednodušší. Do města můžete přijet ze všech směrů a klidně se i ubytovat. Právě v Medíně se nachází překrásná Prorokova mešita (an-Nabawí), která je zároveň hrobem proroka Mohameda. Budete-li se chovat tiše a pokorně, pravděpodobně si vás nikdo všímat nebude, a vy si tak budete moct vychutnat atmosféru tohoto unikátního místa.