Stojíme uprostřed největší světové humanitární katastrofy od konce 2. světové války

Stojíme uprostřed největší světové humanitární katastrofy od konce 2. světové války Zdroj: CARE Česká republika z.s.

Nedostatek jídla v Afghánistánu nutí rodiny k zoufalým krokům, jako je provdávání nezletilých dcer.
Podvyživených dětí přibývá na světě každý den.
Malá Giham z Jemenu statečně bojuje o život již od narození.
Ještě je čas zachránit nevinné životy.
5
Fotogalerie

Celá generace dětí je v ohrožení

Stojíme uprostřed největší světové humanitární katastrofy od konce 2. světové války

Kombinace nových ozbrojených konfliktů, přírodních katastrof a současné pandemie 6x znásobila počet hladovějících dětí po celém světě. Rozvinuté země řeší vlastní ekonomické obtíže způsobené pandemií covid-19. Pozornost se tak odvrací od akutních krizí v zemích, na které se v současné chvíli zapomíná. Nejvíce přitom trpí ti nejmenší.

V Afghánistánu právě teď čelí akutní podvýživě více než milion dětí

Za poslední rok vzrostla cena jídla natolik, že si ho nemůžeme dovolit. Museli jsme proto provdat naši šestnáctiletou dceru za muže, který už mimochodem jednu ženu má. Nebylo jiné východisko. Dcera pořád plakala, ale řekla, že ví, že byla provdána, aby zachránila životy dalších členů rodiny. Naší dceři to zničilo budoucnost. Pokud bude situace pokračovat tímto způsobem i nadále, budeme muset vyvdat i naši desetiletou dceru," vypráví Zainab, pětačtyřicetiletá matka z Afghánistánu.

Nedostatek jídla v Afghánistánu nutí rodiny k zoufalým krokům, jako je provdávání nezletilých dcer.Nedostatek jídla v Afghánistánu nutí rodiny k zoufalým krokům, jako je provdávání nezletilých dcer. | CARE Česká republika z.s.

Řetězce s potravinami do mnoha rozvojových zemí byly v důsledku preventivních opatření pro potlačení viru téměř zastaveny. Lockdowny a další omezení lidem v ohrožených zemích prakticky znemožnily shánět si vlastní obživu. Počet lidí na celém světě, kteří čelí hladomoru, je nyní 6x větší, než tomu bylo na začátku roku 2020. Každou minutu zemře hlady přibližně 11 z nich.

Podvyživených dětí přibývá na světě každý den.Podvyživených dětí přibývá na světě každý den. | CARE Česká republika z.s.

Extrémně vážná situace je také v Jemenu, který je sužován válečným konfliktem již více než 7 let. Dopady války nyní násobí současná pandemie.

“Před válkou jsme utekli do hor, tři měsíce jsme žili pod stromy. Většinu času jsem neměla co jíst, což je pravděpodobně důvod, proč se mi dcera Giham narodila předčasně a s nízkou váhou. Moje dcerka i nyní, v deseti měsících, trpí velmi silnou podvýživou. Nevím, zda přežije. Získat jídlo je den ode dne těžší. Každý den se bojím o její život, nemocnice je příliš daleko a my nemáme peníze na cestu,” vypráví Mina, matka malé Giham.

Malá Giham z Jemenu statečně bojuje o život již od narození.Malá Giham z Jemenu statečně bojuje o život již od narození. | CARE Česká republika z.s.

Příběhů, jako jsou tyto, napsal rok 2021 tisíce. Ohrožených dětí přibývá každý den.

Humanitární organizace CARE Česká republika proto vyhlásila krizový stav. Jsme odhodlání zachránit dětské životy. Připojte se k nám a pošlete svůj balík pomoci ještě dnes. Dokud je čas.

www.balikypomoci.cz

Ještě je čas zachránit nevinné životy.Ještě je čas zachránit nevinné životy. | CARE Česká republika z.s.