Muzeum čaje v Múnnáru

Muzeum čaje v Múnnáru Zdroj: CC BY 2.0, Jean-Pierre Dalbéra

Muzeum čaje v Múnnáru
Muzeum čaje v Múnnáru
Muzeum čaje v Múnnáru
Muzeum čaje v Múnnáru
Muzeum čaje v Múnnáru
7
Fotogalerie

Muzeum čaje v Múnnáru je první muzeum tohoto druhu v zemi. Zhlédnete zde celou cestu čajového lístku od sušení po voňavý nápoj

Múnnár je malebné jihoindické městečko ve výšce okolo 1700 m n. m. ve státě Kérala, v části pohoří Západní Ghát nazývané Annámalái. Obklopuje ho 24 000 hektarů čajových plantáží, které založili Britové v roce 1878. Městečko jim sloužilo jako letní sídlo, kam utíkali před horkem a vlhkem přelidněných měst za příjemným horským klimatem.

Nad zeleným kobercem čajových plantáží, který pokrývá celé okolí, se vypíná nejvyšší hora jižně od Himálaje – Anáímúdí (2695 m). Kromě příjemné a na indické poměry nezvykle poklidné atmosféry nabízí Múnnár v obchůdcích a v tržnicích různé druhy čaje, čerstvé banánové chipsy a spousty koření, které se rovněž pěstuje ve speciálních „spice gardens“ v okolních kopcích.

Za návštěvu jistě stojí Tea Museum, které založila společnost Tata Tea v oblasti Nullathanni Estate jako první muzeum tohoto druhu v zemi a které je otevřené teprve od roku 2004. Je to plně funkční továrnička na zpracování čaje. S odborným výkladem zde můžete projít celou cestu čajového lístku: od sušení, svinování přes fermentaci, drcení až k finálnímu voňavému produktu. V několika místnostech tu na vás díky původnímu nábytku a fotografiím portugalských a britských zakladatelů dýchne duch koloniální éry, což navíc podtrhují uchované předměty denní potřeby, třeba dřevěná vana či telefonní systém používaný v místních horských oblastech.