Geopark Non nuoc Cao Bang

Geopark Non nuoc Cao Bang Zdroj: Milan Chovančík

Rýžové terasy v Mu Cang Chai
Dinosauří páteř v rezervaci Ta Xua
Geopark Dong Van Karst Plateau
Čajové plantáže v Moc Chau
5
Fotogalerie

Cestovatel Milan Chovančík: Moje pětka v severním Vietnamu

Pokud se chcete vydat do míst, kde na turisty nejsou zvyklí, těžko se obejdete bez motorky, skútru nebo mototaxi (tzv. xe om). V následujících pěti oblastech toho ale určitě nebudete litovat.

1) Geopark Non nuoc Cao Bang

U čínské hranice leží stále opomíjená fascinující provincie Cao Bang. Nabízí autenticitu, krásnou přírodu, etnické vesnice, trochu historie a odlehlé oblasti v nadmořské výšce až 2000 m. Zhruba jednu polovinu provincie zaujímá geopark Non nuoc Cao Bang s řadou atraktivních míst. Cestu doporučuji začít u města Bao Lac na dalekém severu. Až do města Cao Bang pojedete malebnou horskou oblastí s několika vyhlídkami. Pak vyjeďte k historickému místu Pac Bo, kde Ho Či Min založil revoluční sílu, či k největšímu vietnamskému vodopádu Ban Gioc. Pokud máte více času, zastavte se v oblasti Phong Nam u Trung Khanhu, kde budete pro místní zjevením. A vás uchvátí fantastická zemědělská oblast zasazená mezi hornaté homolovité výběžky.

2) Rýžové terasy v Mu Cang Chai

Severní Vietnam je domovem rozsáhlých rýžových teras a polí. Fotogenická je zejména oblast jižně od města Mu Cang Chai v provincii Yen Bai, kde najdete i několik příhodných vyhlídek. Naučte se jména těch nejhezčích míst: La Pan Tan, Ku Bao Chay, De Su Phin či Che Cu Nha. Ubytování nabízejí formou homestaye místní Hmongové, které na polích zastihnete při náročné práci. Pokud si je budete chtít vyfotit, nejdřív je slušně požádejte. Pokud zatoužíte po adrenalinu, vydejte se do 35 km vzdáleného průsmyku Khau Pha u městečka Tu Le, kde se můžete oddat paraglidingu.

3) Dinosauří páteř v rezervaci Ta Xua

Asi 13 km od města Bac Yen v provincii Son La, v jehož okolí žijí převážně Hmongové, leží vesnice Ta Xua, která je ideální základnou pro poměrně náročnou cestu do horské oblasti, kterou vyhledávají i „lovci mraků“. Za dobrého počasí se vám ale v cíli naskytne pohled na úchvatnou scenerii, které se přezdívá Dinosauří páteř. Na své si však přijdete už při stoupání nad město a výhledy se budou s nadmořskou výškou zlepšovat. Cestou budete projíždět kolem tří menších vodopádů. Pokud byste chtěli rezervaci probádat do větší hloubky, budete potřebovat alespoň motokrosovou motorku.

4) Geopark Dong Van Karst Plateau

Nejúžasnější horská a multietnická oblast severu Vietnamu a nejvýše položený průsmyk ve Vietnamu Ma Pi Leng - obojí najdete v geoparku kolem městečka Dong Van. V něm si užijete fascinující horské pasáže, průsmyk Tham La, jeskyni Lung Khuy, historicky významnou vesnici Lung Cu nebo královský palác Hmongů v Xa Phinu. Oblast je posetá desítkami vesniček, kde se stále bydlí v původních dřevěných chatrčích či domech z hlíny. Jednou ročně (letos 8.-9. května) se ve vesnici Khau Vai koná oblíbený seznamovací „trh lásky“. Na průzkum celé oblasti si vyčleňte aspoň pět dní a vyhněte se monzunovému období.

5) Čajové plantáže v Moc Chau

Městečko Moc Chau v provincii Son La je obklopeno mnoha čajovými plantážemi. Ty nejrozsáhlejší i s krásnou vyhlídkou najdete v městečku Cho Long, odvážnější se mohou vydat k obci Tan Lap přes švestkové údolí Na Ka, které je během jara v plném květu. Až budete mít čaje dost, vyrazte k vodopádům Dai Yem nebo Chieng Khoa. U druhého z nich stěží potkáte nějaké turisty. Zastavte se také v městečku Mai Chau nebo u jezera Hoa Binh. V oblasti se nachází i řada vesnic minoritních obyvatel, převážně z etnické skupiny Hmongů.