Green Island

Green Island Zdroj: Profimedia.cz

Green Island
Green Island
Green Island
4
Fotogalerie

Ostrov pohody i utrpení: Na tchajwanském ostrůvku Green Island můžete navštívit termální lázně i neblaze proslulou věznici

Tento ostrůvek vulkanického původu o celkovém obvodu sedmnácti kilometrů a se třemi tisíci obyvateli leží východním směrem od Tchaj-wanu v Tichém oceánu.

Nejdůležitější vstupní branou na Zelený ostrov je nevelký námořní přístav Nanliao a malé letiště. Celé pobřeží i vnitrozemí podléhá již od svého vzniku velkým erozím. Vytváří tak překrásná torza bizarních tvarů, na nichž si přijdou na své především milovníci přírody i vášniví fotografové. Úchvatné výhledy a nezapomenutelné scenerie východů a západů slunce lze pozorovat na mnoha výběžcích celého ostrova. Hsiao Changcheng, nejkrásnější vyhlídka na ostrově, patří k nejnavštěvovanějším místům, odkud lze obdivovat východní část pobřeží, skálu nazvanou Sleeping Beauty (Spící krásku) a Dog Rock (Psí skálu).

Ostrov je také symbolem tzv. tchajwanského „bílého teroru“, kdy sem byli do neblaze proslulé věznice internováni zvláště nepohodlní političtí vězni. Některé budovy věznice jsou zpřístupněny veřejnosti společně s expozicí z doby provozu tohoto nápravného zařízení. Za návštěvu stojí i Shaojih Hot Springs. Tyto horké termální prameny patří mezi tři přední na světě obsahující slanou vodu. Ostatní se nachází v Japonsku na ostrově Hokkaidó a v Itálii u Vesuvu.