Fotoreportáž Michala Thomy: Za čajem do indických ulic aneb Jak válí čajválové

Fotoreportáž Michala Thomy: Za čajem do indických ulic aneb Jak válí čajválové Zdroj: Michal Thoma

I přes rostoucí konkurenci v podobě chlazených nápojů nadnárodních koncernů se nezdá, že by čajválové mizeli.
I přes rostoucí konkurenci v podobě chlazených nápojů nadnárodních koncernů se nezdá, že by čajválové mizeli.
I přes rostoucí konkurenci v podobě chlazených nápojů nadnárodních koncernů se nezdá, že by čajválové mizeli.
Této bohulibé činnosti se věnují mladíci i stařešinové. Postup jejich práce je dán tradicí, stále častěji ale do jejich výbavy proniká moderní vybavení.
Této bohulibé činnosti se věnují mladíci i stařešinové. Postup jejich práce je dán tradicí, stále častěji ale do jejich výbavy proniká moderní vybavení.
9
Fotogalerie

Fotoreportáž Michala Thomy: Za čajem do indických ulic aneb Jak válí čajválové

Čaj v Indii dostanete doslova na každém rohu. Tady ve Varánásí (Varanasi) ani Dillí (Dilli) tedy nesmějí chybět. Prodavač čaje, ať už nezletilý kluk, či stařec, zvaný čajvála, je všudypřítomnou ozdobou indických měst. Obvykle je obklopen v podřepu sedícími zákazníky, kteří zálibně srkají horký nápoj a pokojně civí na běh světa. Neskutečný mumraj indického velkoměsta je nemůže vyvést z míry, stejně jako pohřební průvod nesoucí máry s nebožtíkem ke kremaci či dotěrný cizinec s fotoaparátem.

Čajvála má k dispozici zařízení, které si za setmění odnese domů nebo u něho na kusu hadru přespí. Jen několik z nich má svou stálou čajovnu. K nejdůležitějším součástem výbavy patří benzinový či plynový vařič, často dosti vysloužilý, hrozící explozí, někdy přenosná válcovitá hliněná pícka se žhavým dřevěným uhlím, které čajvála rozdmýchává vějířem nebo stále častěji elektrickým větrákem. Dále je zde konvice s horkou vodou a velký hliníkový rendlík. Nechybí ani nádoba na čistou vodu, pár plechovek s čajem, instantním či čerstvým mlékem a krystalovým cukrem, případně i kardamomem, zázvorem, hřebíčkem a jiným kořením na dochucování nápoje.

Čajový sedánek nakonec vyžaduje velký kbelík na oplachování skleniček (po ránu je voda určitě čistá, k večeru nejspíš už ne) a štokrle, na kterém čajvála celý den vysedává. Odrazující hygienické podmínky jsou vyváženy neuvěřitelně nízkou cenou nápoje. Příprava je rychlá: hodit hrstku čaje do rendlíku, přelít horkou vodou, uvést krátce do varu, odstavit, nalít mléko, lžičkou nasypat cukr a za neustálého kroužení nádobou uvést znovu do varu. Pak už stačí nalít napěněný čaj přes sítko do skleničky – pěkně z výšky, ať se trochu ochladí a zákazník si nespálí jazyk. Čajvála je v jednom kole, a to ještě stačí donášet skleničky s čajem do blízkých krámků, když na něj obchodník houkne ze dveří.

I přes rostoucí konkurenci v podobě chlazených nápojů nadnárodních koncernů se nezdá, že by čajválové mizeli. Bez horkého lahodného čaje a ostrůvku klidu, který kolem sebe vytvářejí, by prašné a přelidněné ulice indického velkoměsta byly k nepřežití.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: