Pevnost Báltit

Pevnost Báltit Zdroj: Profimedia.cz

Pevnost Báltit
Pevnost Báltit
Pevnost Báltit
Pevnost Báltit
Pevnost Báltit
7
Fotogalerie

Pevnost Báltit: V okázalém sídle bývalých vladařů údolí Hunza dnes najdeme historické muzeum

Jednou z mála památek v pákistánském pohoří Karákóram je pevnost Báltit. Tyčí se nad vesničkou Karimábád, která je odnepaměti centrem legendárního údolí Hunza.

Postavena byla v tibetském stylu a dosud patří potomkům bývalého vládce tohoto odlehlého kraje – míra. Ti už zde ale nebydlí. Okázalé sídlo svých předků dali k dispozici historikům, kteří je změnili v muzeum. V 90. letech minulého století pevnost prošla pod dohledem odborníků rozsáhlou rekonstrukcí. Místní řemeslníci museli znovu oprášit už téměř zapomenuté tradiční stavební postupy a postaru, tedy ručně, otesat potřebné trámy či jemnými vzory ozdobit dveře a okenice. Na první pohled je z tajemné siluety pevnosti cítit pohnutou minulost plnou bratrovražd, pletichaření a pokrevních sňatků. K prohlídce patří promítání diapozitivů přibližujících důležité momenty v historii stavby, průběh restauračních prací a podobu bývalých vladařů.

K pevnosti se vztahuje mnoho starých pověstí. Jedna vypráví o tom, jak v dávných dobách museli odsouzenci na smrt skákat ze skalního výběžku pod starým hradem na malou skalní věžičku, pod níž spadá skalní stěna skoro dvě stě metrů dolů. K věžičce jsou to od místa skoku dobré dva metry a její vrchol je velmi úzký. Jenom jednomu šťastlivci se prý během staletí podařilo skočit tam i zpátky. Mír mu pak musel udělit milost: Alláh potvrdil jeho nevinu.