Bez bázně na hany

Bez bázně na hany Zdroj: Profimedia.cz

Zincirli Han je prý nejkrásnější han v Istanbulu
Koupíte vše, od zvířat po barevná svítidla
Velký bazar leží poblíž Istanbulské univerzity
Kavárna v příšeří Velkého bazaru
5
Fotogalerie

Turecko: Bez bázně na hany

Istanbulské trhy mají něco, co jinde v Evropě nenajdete. Tradiční nákupní horečku vám tu zpříjemní exotika dalekého Orientu. Na místních trzích „hanech“ koupíte vše – od luxusního oblečení přes dřevěná pádla až po pijavky ve sklenicích.

Proslulý je v Istanbulu Velký bazar (Kapaliçarşi). Kdyby Alláh znovu povolal sultána Mehmeda Dobyvatele na tento svět, asi by projevil radost nad tím, jak se jeho malá zděná tržnice od roku 1461 rozrostla. V průběhu staletí si obchodníci stánky zastřešili a dokončili i celý systém uzamykatelných vrat, aby svůj artikl ochránili před krádežemi i požáry. Vzniklo tak kupecké městečko s mešitami, fontánami a vodní nádrží, do kterého můžete vejít osmnácti branami.

Na ploše 30 700 m2 vás zcela pohltí úchvatný labyrint 3600 obchodů, rozdělených do specifických částí (koberce, kožené výrobky, látky, oděvy, zlato, stříbro, výrobky z mědi, starožitnosti, lampy). Zdejších šedesát ulic se vztahuje k jednotlivým řemeslům a předmětům obchodu (například ulice klenotníků, kožešníků nebo výrobců fezu). Pracuje tu na 26 000 lidí a návštěvníků sem denně přijde až 400 000! Nakupovat se tu ale nevyplatí, ceny jsou zde až čtyřikrát vyšší než jinde. Užijte si tady orientální atmosféru a raději zavítejte do hanů.

Kupecká útočiště

Tato obchodní centra pro potřeby kupců fungovala už od 16. století. Typický han tvořila dvou- až třípatrová budova s kašnou na mytí, kuchyní nebo čajovnou, se sklady, stájemi, s vnitřním dvorem a podloubími. Za nimi se skrývaly pokoje pro kupce, sloužící k obchodním jednáním a k ubytování. I dnes jsou hany nadále funkční budovy. Většinou v nich sídlí velkoobchody s textilem a malé šicí dílny.

Za nejkrásnější han Istanbulu se považuje Zincirli Han. Připomíná spíše místo pro romantické schůzky. Růžovou fasádu objímají popínavé rostliny a mramorová fontána na nádvoří poskytuje příjemné osvěžení. Uvidíte pracující řemeslníky i majitele obchodů hrající tavlu. Čas zde pomalu plyne za cinkání skleniček s čajem.

Největší z istanbulských hanů – Büyük Valide Han s 210 pokoji – nechala ve 2. polovině 17. století postavit jedna z nejmocnějších žen Osmanské říše, sultánka Mahpeyker Kösem. Poskytoval jí peněžní prostředky pro údržbu Çinili areálu v Üsküdaru na asijské straně města. V těsném sousedství objevíte Büyük Yeni Han, krásný barokní han o třech podlažích.

Bazar Misir Çarşisi vznikl jako součást komplexu budov mešity Yeni Camii. Brzy se mu začalo říkat „egyptský trh“, protože byl financován prostřednictvím daní vybíraných v Egyptě. Od roku 1660 vcházejí na bazar obyvatelé Istanbulu šesti branami, aby si v 86 obchodech vybrali koření, čaje, sušené ovoce, ořechy, med, léčivé byliny, oleje a mýdla. Až se ocitnete na křižovatce krátké a dlouhé větve trhu, budete na nejpozoruhodnějším místě, na „Dua Meydani“. Zvedněte hlavu a uvidíte dřevěný balkonek, kde „adhan“ (muslim volající k modlitbě) ihned po otevření bazaru vyslovuje modlitbu pro obchodníky a přeje jim hojné výdělky.

Mezi Egyptským trhem a mešitou Yeni Camii (vyjděte bránou směrem ke Galatskému mostu) vám do uší zazní ptačí trylky. Malé opeřence uvidíte na bazaru v dřevěných klecích, vypadajících jako nádherné malé paláce. Radost vám přinesou i stánky s cibulkami tureckých tulipánů nebo se semínky různých rostlin.

Historie nejstarší nákupní čtvrti, Tahtakale, sahá až do období Byzance. Po dobytí Konstantinopole Osmany byly obchody v této oblasti postaveny vedle sebe a vytvořily tak dlouhé úzké uličky. Mnoho řemeslníků v Tahtakale zdědilo krámky od svých předků a pokračují ve staleté tradici. Panují mezi nimi doslova bratrské vztahy, scházejí se a diskutují nad šálkem černého čaje. I v dnešní moderní době na trhu stále prodávají železné srpy, kosy, dřevěné lopaty na sázení chleba do pece, korýtka, lana či proutěné koše. Mezi nimi zahlédnete sporáky, kamna, počítače, telefony i skleněné korále.

To obchodní centrum Arasta Bazaar u Modré mešity bylo dříve známo jako „Sipahi Çarşisi“. Během osmanské éry se zde prodávaly potřeby pro Sipahi – jezdecký sbor. Požár v roce 1912 proměnil trh v ruiny, ve kterých po dlouhá léta bydleli squatteři. Až před třiceti čtyřmi lety se ho ujala jedna z tureckých nadací a zajímavý prostor obnovila v celé kráse. Ve více než čtyřiceti obchodech máte bohatý výběr – od originálních šperků, keramiky s tulipánovými vzory, starožitností a vyšívaných „kobercových“ vysokých bot až po vyřezávané dýmky z mořské pěny.

Na nezvykle klidném bazaru si nenechte ujít útulný krámek Jennifer´ Hamam. Koupíte tu zboží od posledních rodinných manufaktur, které se v Turecku zabývají tradičním zpracováním bavlny a hedvábí. Kostkované pestemaly (ručníky do hamamu), měkoučké župany, šály a další nádherné kousky s biocertifikací jsou tkané ručně na stavu. V obchůdku dostanete i vzácná olivová mýdla s dřevěným popelem, která pocházejí z východu země.

A nemáte-li dost peněz, zavítejte na Mahmutpaşa Bazaar. Funguje od roku 1762 a do provozu ho uvedl vezír Mahmut Paşa. V 256 obchodech najdete různé druhy obuvi, oblečení, včetně svatebních šatů a slavnostních kostýmů k rituálu obřízky. Kromě dobré úschovy peněženky si připravte i ostré lokty: hektický bazar poblíž ulice Mahmutpaşa Yokuşu je přecpaný k zalknutí.


LEKCE NAKUPOVÁNÍ

  • Na bazaru Misir Çarşisi se neostýchejte a koření, lokum (turecký med) i další výrobky před nákupem ochutnávejte. Patří to k místním zvyklostem. Obchodníci vám také většinou nabídnou čaj a rádi s vámi poklábosí.
  • Chcete-li odkrýt „tajemství harému“, kupte si tureckou viagru – velký vlašský ořech zabalený ve fíku nebo bylinné nápoje lásky.
  • U obchodu, kde se místní rojí jako včely, prodává už po tři generace Kurukkahveci Mehmet Efendi čerstvě upraženou kávu. Stojí za to si vystát frontu a „přivézt turka“ domů.

NÁSTRAHY NA BAZARU

  • Ačkoli obchodníci na bazaru Misir Çarşisi přijímají dolary nebo eura (a někteří je i preferují), plaťte vždy v tureckých lirách. Podstatně ušetříte a vyhnete se tak různým nepříjemnostem s převodem kurzu.
  • „Turecký šafrán“ za 5 tureckých lir jsou ve skutečnosti lístky světlice barvířské. Pravý, íránský šafrán pořídíte za 25 lir (1 gram).
  • Jablečný čaj není nic jiného než pouhý instantní prášek, který nemá s tímto chutným ovocem vůbec nic společného.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 12/2014.