Jméno arabského šejka Hamáda bin Hamdána je viditelné i z vesmíru

Jméno arabského šejka Hamáda bin Hamdána je viditelné i z vesmíru Zdroj: Profimedia.cz

Jméno arabského šejka Hamáda bin Hamdána je viditelné i z vesmíru
Šejk Hamád bin Hamdán
Šejk Hamád bin Hamdán
Vozový park
5
Fotogalerie

Jméno arabského šejka Hamáda bin Hamdána je viditelné i z vesmíru

Malé děti se často baví tím, že do písku ryjí své jméno. Zatímco ale jejich nápisy smyje voda nebo rozfouká vítr, jeden extrémně bohatý arabský šejk si zajistil, že jeho jméno vydrží v písku podstatně déle, a navíc bude viditelné i z vesmíru.

Hamád bin Hamdán an-Nahaján z Abú Zabí, 63letý občan Spojených arabských emirátů, si na svém vlastním ostrově al-Futaysi nechal do písku vepsat jméno HAMAD. Pět písmen, z nichž každé je 1000 metrů dlouhé, měří na šířku dohromady přes tři kilometry. Písmena vytvářejí speciální kanál, jehož vody vždy absorbují přicházející příliv, aby tento gigantický podpis nezmizel jen tak v moři.

Nebylo zveřejněno, na kolik nápis přišel. Faktem ale je, že šejk Hamád oplývá velkou mocí a je pohádkově bohatý. Hodnotou svého osobního majetku se zařadil mezi nejbohatší osoby ve Spojených arabských emirátech. Přezdívá se mu Duhový šejk a patří do vládnoucí rodiny v Abú Zabí. Jeho vozový park čítá 200 aut, včetně sedmi Mercedesů typu 500 SEL vybarvených v různých barvách duhy. Garážuje je v obří pyramidě, kterou si nechal zhotovit na zakázku.

Vedle svých megalomanských zálib ovšem proslul i jako štědrý dárce, například nechal kompletně vybavit operační sál ve státní nemocnici v Maroku.