Poznejte autentickou Dubaj všemi smysly

Poznejte autentickou Dubaj všemi smysly Zdroj: Dubai Tourism

Poznejte autentickou Dubaj všemi smysly
Poznejte autentickou Dubaj všemi smysly
Poznejte autentickou Dubaj všemi smysly
Poznejte autentickou Dubaj všemi smysly
Poznejte autentickou Dubaj všemi smysly
9
Fotogalerie

Poznejte autentickou Dubaj všemi smysly

Objevte pohostinnost, kulinářské dědictví a bohaté tradice, které tvoří živou dubajskou kulturu. Víte, jaké je zdejší tradiční oblečení a jídlo? Vyznáte se v místní etiketě? Poradíme vám a ještě vám představíme tradiční umění, řemesla a oslavy.

Emirátské oděvy

V Dubaji žijí lidé dvou set národností, a tak je zdejší způsob oblékání neuvěřitelně rozmanitý. Tradiční oděv Spojených arabských emirátů však poznáte snadno a setkáte se s ním po celém městě. Emirátský národní oděv je symbolem hrdosti a identity. Má poskytovat pohodlí a zároveň splňovat náboženská pravidla. Muži v Dubaji nosí volný, po kotníky dlouhý oděv z bílé bavlny, kterému se říká kandora nebo dišdaš. Hlavu pokrývá kefíja, kterou na svém místě drží černý provaz agal. Tento prvek oděvu původně sloužil k ochraně obličeje před nepříznivým pouštním prostředím. Ženy v Dubaji nosí tradiční abáju – dlouhý, lehký černý svrchní oděv, který překrývá spodní vrstvy oblečení. Abája se nosí na západním oblečení nebo na tradičních dlouhých šatech s dlouhým rukávem zvaných džalabíja. Přes hlavu si ženy přehazují černý šátek zvaný šajla.

Emirátské jídlo

Přestože Dubaj proslula neuvěřitelnou nabídkou různých kuchyní a stylů, místní emirátská kuchyně zde vyniká. Vypravte se do některé z mnoha tradičních restaurací a ochutnejte lahodné místní pokrmy. Začít můžete například s těmito:

Velbloudí maso:  připravuje se na mnoho způsobů, často s rýží nebo v burgerech.

Datle: sladké ovoce, které se často plní dalšími dobrotami, například ořechy.

Fouga deyay: rýžový pokrm s grilovaným kuřetem marinovaným v emirátském koření.

Gahwa: tradiční arabská káva, často rozlévaná z konvice dallah.

Harís: vařená kaše z drcené nebo mleté pšenice smíchané s masem a kořením.

Kabsa: rýže basmati a maso kořeněné šafránem, muškátovým oříškem a dalším kořením.

Karak: čaj se směsí koření původem z Indického subkontinentu.

Luqaimat: sladké a lepivé knedlíčky pokapané datlovým sirupem.

Šorbat adas: lahodně kořeněná čočková polévka, která se často podává jako první chod.

Šuva: pomalu vařené jehněčí, pražené ořechy, rozinky a rýže, rovněž známé pod názvem ouzi.

Místní pohostinnost a etiketa

„Hasan al-diyafa“ (česky nejblíže „pohostinnost“) je významnou součástí beduínského životního stylu, který je spojen s historickými tradicemi života v poušti. Mnozí se také řídí tím, že náboženská přesvědčení a úcta k hostům jdou ruku v ruce – a přesně tak to v Dubaji v současnosti funguje. Jaká jsou základní pravidla?

Marhaba: arabské slovo, které se používá při vstupu do něčího domu.

Salaam alaykum: neboli „mír s vámi“, odpověď má znít: „Walaykum salaam“.

Gahwa: hostům se před samotným jídlem často podává arabská káva. Prázdný šálek se vrací pravou rukou.

Umírněnost: jdete k někomu na návštěvu? Vezměte si volné, dlouhé oblečení, které zakrývá tělo. Obuv se obvykle zouvá u dveří.

Nos na nos: v SAE se řada mužů při prvním setkání zdraví dotekem nosů nebo krátkým polibkem na tvář. Od návštěvníků se dodržování této tradice neočekává.

Madžlis: řada domů má místnost určenou ke zvláštním příležitostem a posezení s hosty. Obvykle v ní najdete nízké posezení a polštáře, které jsou připomínkou dřívějšího života ve stanech.

Ruce a chodidla: muži si rádi potřesou rukou se všemi přítomnými, ne tak ale některé ženy. Směřovat na někoho chodidly během sezení může být považováno za urážlivé.

Večeře: večerní pokrmy se obvykle podávají na velkém, kulatém talíři – buďte připraveni jíst rukama! Na vyžádání vám samozřejmě poskytnou i příbor.

Tradiční umění a řemesla

Tradiční umění a rukodělná řemeslná výroba jsou v Dubaji a v celých Spojených arabských emirátech stále živé. Setkáte se s nimi třeba v obchůdcích kolem historické čtvrti Al Fahidi nebo v moderním pojetí v různých galeriích na Alserkal Avenue.

Kaligrafie: arabská abeceda je druhým nejrozšířenějším písmem na světě. Zdobný způsob jeho zápisu je znám jako khatt a odkazuje na slovo pro linku, návrh nebo výtvor.

Henna: obrazce namalované hennou zde původně zdobily těla nevěst, kterým měly přinést štěstí do manželství. Jako způsob zdobení zůstává v oblibě v Dubaji dodnes.

Parfumérství: arabský svět je znám svými silnými vůněmi. Řada dnešních moderních značek parfémů kombinuje tradiční základní vůně s moderními tóny. Chcete-li se o umění parfumérství dozvědět více, navštivte muzeum Al Shindagha.

Hrnčířství: lidé s jílem pracují už od třetího tisíciletí před naším letopočtem. Kromě ozdobných váz a nádobek na kadidlo se zde vyrábějí i hliněné hrnce, které skvěle slouží k chlazení pitné vody.

Tkalcovství: pásky, sedla, stany, koše a další výrobky... Tradiční technika tkaní známá jako al-sadu při výrobě řady důležitých předmětů využívá kozí nebo ovčí vlnu či velbloudí srst.

Oslavy a slavnosti

Tanec: Návštěvníci mohou mít to štěstí, že budou svědky toho, jak muži utvoří řadu a za doprovodu bicích nástrojů předvedou tanec ayyala s bambusovými holemi. Mezi další druhy tance patří razfa, který často zahrnuje recitaci poezie a manipulaci s předměty, například s dýkou nebo puškou.

Poezie: Formy poezie zahrnují místní i daleké vlivy a z emirátů pochází mnoho významných básníků. Řada básní je zvěčněna v kaligrafickém stylu. Spojení lidové arabské poezie nabati s úchvatným vizuálním uměním je významnou součástí emirátského dědictví.

Íd: Íd al-fitr a Íd al-adhá (oba často zkracovány na Íd) jsou v SAE i pro muslimy všude po světě významné náboženské svátky. Kladou důraz na čas strávený s rodinou, sváteční pozdravy a na charitu pro chudé a potřebné.

Ramadán: Devátý měsíc islámského kalendáře je časem úsilí o očištění a povznesení duševního uvědomění. Pro zdravé dospělé to po ranním pokrmu suhúr zahrnuje půst od úsvitu do soumraku, po kterém následuje večerní hostina iftár.

Svatby: Svatby se konají v domácím prostředí, které se zdobí vlajkami a prapory. Oslavy nezřídka trvají tři dny a jsou jednou velkou hostinou. Současným trendem je pořádat svatební bankety v hotelu nebo společenských prostorech. Muži a ženy slaví odděleně.

Hudba: Tradiční hudba je zde historicky spojována s poezií. Jinak je Dubaj domovem vzkvétající scény moderní hudby, na které působí jak domácí umělci hrající v místních kavárnách, tak mezinárodní hvězdy, které pravidelně vyprodávají arény a koncertní síně po celém městě.