Národní park Petrified Forest

Národní park Petrified Forest Zdroj: Profimedia.cz

Národní park Petrified Forest
Národní park Petrified Forest
Národní park Petrified Forest
Národní park Petrified Forest
Národní park Petrified Forest
8
Fotogalerie

Cesta do pravěku: V americkém národním parku Petrified Forest se můžete projít zkamenělým lesem

Národní park Petrified Forest se rozkládá v severovýchodní Arizoně na náhorní plošině pouštního typu v nadmořské výšce 1556-1902 metrů.

Asi před 225 miliony let ležela celá tato oblast mnohem níže a pokrývaly ji bažiny s porosty mohutných jehličnatých stromů a kapradin. Ve vodách žili velcí plazi, ještěři i ryby. Odumřelé kmeny stromů spolu s rostlinami i živočichy zůstávaly pohřbeny pod vrstvami bahna, kde byly dokonale konzervovány a postupně prostoupeny vodou obsahující křemičitany. Výsledkem byla jejich petrifikace - zkamenění.

Bažiny byly postupně překryty dalšími sedimenty. Později větrná a vodní eroze odkrývala měkčí vrstvy hornin, až se dostalo na povrch obrovské bohatství různých druhů zkamenělých kusů kmenů a živočichů. V muzeu u jižního vstupu do parku jsou jich vystaveny stovky. Vybroušené a vyleštěné průřezy zkamenělých kmenů září všemi barvami a připomínají malířskou paletu. Parkem vede vyhlídková silnice s několika stanovišti, odkud je možné pozorovat místa bohatého výskytu zkamenělin nebo se vydat na procházku.

Zkamenělé kmeny byly záhadou pro zdejší indiány. Někteří je podle legend považovali za šípy boha hromu, jiní za kosti velkého obra, kterého zabili jejich předkové. Přes přísnou ochranu a kontroly návštěvníků u vstupů do parku je každoročně ukradeno odhadem až 12 tun zkamenělého dřeva a fosilií. Tresty při dopadení jsou však přísné: pokuta je 275 dolarů i více, případně dokonce vězení.