Kanada očima Češky

Kanada očima Češky Zdroj: Honza Čermák

Gabriela Manarroo
Totonto
Toronto
Moraine Lake, Banff National Park, Alberta, Kanada
Bow Lake, Icefields Parkway, Alberta, Kanada
5
Fotogalerie

Kanada očima Češky: Léta trávím u jezera s průzračnou vodou obklopena panenskou přírodou

Dětství a gymnaziální léta trávila v pražských Dejvicích a v chatové osadě na Sázavě. Jak si dnes vede v novém domově, kde se vzdálenosti běžně počítají na stovky kilometrů? A kde Gabriela Manarroo tráví své prázdniny v rozlehlé Kanadě?

Jak se liší mentalita místních od té naší?

Kanada je velmi kosmopolitní země, především Toronto, kde žiju, a tak je těžké to shrnout. Tradičně se o Kanaďanech říká, že jsou velmi ohleduplní, často se vám omlouvají, nemají rádi konflikt a jsou velmi citliví na témata lidských práv. Někdy to až hraničí s extrémem, kdy každá menšina má práva, která ovšem zase škodí většině.

Čím se liší životní styl místních od našeho?

Kanaďané jsou více zvyklí se stěhovat, jsou v tomto směru velmi flexibilní, ať už je to kvůli práci, anebo životní změně, například prodají dům, když děti odrostou, a koupí něco menšího. Nejsou tolik sentimentální, nemají tak silnou vazbu ke konkrétní adrese a více se přizpůsobí dané situaci.

Co vás nejvíc překvapilo, ať už příjemně, nebo nepříjemně?

Nejvíce mě překvapilo kanadské pojetí vzdáleností. Kanada je obrovská, nesmírně rozlehlá, takže když si o víkendu zajedete z Ottawy do Toronta a zpátky, je to výlet zhruba kolem 800 km. Pro místní to ale není žádný problém a přijímají to jako samozřejmost. Kanadská perspektiva vzdálenosti je velkorysejší.

Je něco, s čím jste se tam dodnes nesmířila?

Školy nemají pro studenty a žáky pořádnou kuchyň a jídelnu. Rodiče musí dětem každý den připravovat oběd. Zlaté české školní jídelny! Někdy si člověk začne vážit neuvěřitelných věcí.

Je něco, co vám tam z domoviny chybí?

Chybí mně především moje rodina, která žije v Česku, chybí mně starobylost a historie českých měst a taky taková česká švejkovina.

Co naopak vnímáte jako lepší než u nás?

Líbí se mi profesionální jednání zdejších lidí. V Česku když potřebujete něco zařídit, lidé, kteří vám mají pomoci, se chovají na můj vkus hodně familiárně až vlezle a kladou mi až příliš osobní otázky.

Vědí místní o Česku? Jak reagují, když se zmíníte, odkud pocházíte?

Většinou každý ví o Praze, že je to nádherné město, a fotbaloví fanoušci znají Petra Čecha.

Jaké jsou cestovatelské zvyklosti místních? Ať už do zahraničí, nebo v rámci vlastní země.

V Kanadě je dlouhá zima, a tak většina lidí ráda cestuje v tuto dobu na jih: buď ke Karibskému moři, anebo do USA, na Floridu, případně až do Mexika.

Jakých pět míst byste ukázala svému nejlepšímu kamarádovi z Česka, jenž v Kanadě ještě nebyl?

Hlavní město Ottawa, když je zde Tulip Festival, historické Quebec City, Niagarské vodopády, metropoli Toronto a Rocky Mountains na západním pobřeží. Tohle jsou pro mě top kanadská místa.

Vaše nejoblíbenější místo nebo zážitek?

Ráda trávím kanadské léto u nějakého jezera, kde si pronajmu na týden chatu. Většinou je to dvě až tři hodiny cesty autem na sever nebo na východ od Toronta. Voda je průzračná a příroda panenská. Ráda jezdím na kánoi anebo se koupu. Taky občas chytáme ryby.

Jaké je vaše oblíbené místní jídlo?

Mám rada „Beaver Tail“, což je něco jako langoš buď posypaný s cukrem a skořicí, nebo potřený nutellou. Prodávají to hlavně v zimě jako občerstvení, když se lyžuje nebo bruslí.

Chtěla byste něco Kanadě popřát?

Chtěla bych, aby si Kanada udržela neutralitu a nenechala se vtáhnout do extremismu, který teď panuje v USA s prezidentem Trumpem.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: