Ribeira Valley, oblast  Quilombo

Ribeira Valley, oblast Quilombo Zdroj: Profimedia.cz

Během dne byste kolem nich prošli bez povšimnutí. V noci ovšem začnou vyzařovat neonově-zelené světlo.
Šest nových druhů bioluminiscenčních hub bylo objeveno právě v Atlantickém lese.
Satelitní snímky odkrývají smutnou realitu. Celé jihovýchodní pobřeží by před stovkami let bylo neprostupně zalesněné.
4
Fotogalerie

Vzácný poklad Atlantického lesa: Houby svítící ve tmě!

Atlantický les, který je svou biodiverzitou stejně důležitý jako Amazonie, ukrývá mnohá tajemství. Najdete v něm okolo 2000 druhů rostlin, což je zhruba 35 procent všech druhů flóry v Brazílii a pět procent z celosvětového množství. Zároveň v něm roste jedna třetina zvláštních bioluminiscenčních hub, jichž se na světě nachází kolem sto druhů. A právě tyto houby, svítící ve tmě, se nyní mohou podílet na jeho záchraně.

Plíce planety postižené rakovinou

Atlantický les je jedním z osmi na biodiverzitu nejbohatších, ale zároveň nejohroženějších míst naší planety. Lemuje jihovýchodní pobřeží Brazílie a vytyčuje tak přírodní hranici mezi pevninou a Atlantským oceánem. Původně se rozkládal přes Brazílii až do Argentiny, Paraguaye a Uruguaye. Za pět století se bohužel kvůli zemědělství, postupné urbanizaci, těžbě dřeva a globálnímu oteplování jeho rozloha zmenšila na pouhých sedm procent z původních 330 milionů akrů. Jen pro srovnání: Amazonie ztratila 19 procent své původní rozlohy.

Na houby k soše Krista

Stovky jeskyní, flóra a fauna, které jinde na zemi nenajdete, a místa, jež vás jako strojem času přenesou do dob před stovkami tisíc let. Nedotčená oblast lesa v Ribeira Valley nabídne ještě jeden nevšední zážitek. V této oblasti vyhrazené pro výzkum a ekoturismus můžete najít světový unikát v podobě nejvyšší koncentrace bioluminiscenčních hub. Noční výpravy organizované profesory z univerzity v São Paulu, vzdáleném jen tři hodiny jízdy autem, vás zavedou na místa, kde svit hvězd na noční obloze odráží Zemi.

Zázračné pigmenty

Houby, světlušky nebo někteří podvodní živočichové obsahují Luciferin, tedy skupinu biologických pigmentů, které jsou schopné vypouštět energii v podobě světla. Tato biochemická reakce se nazývá bioluminiscence.

Otázku, k čemu své světlo vlastně používají, si vědci kladli až do roku 2015. Odpověď na ni nakonec nebyla tak složitá. Světlo, které houby vyzařují, láká hmyz a pavouky, ti následně jejich spory roznášejí, a tak jim umožňují množit se do dalších a vzdálenějších oblastí pralesa. Kromě krásné podívané mohou mít ale tyto přírodní lampičky i praktické využití. Zkoumá se jejich schopnost detekovat toxiny v půdě, a za pomoci genetického inženýrství může přijít doba, kdy si budeme doma moci posvítit houbami.

Ekoturismem k podpoře pralesů

Zatímco São Paolo je nejbohatší město Brazílie, oblast Ribeira Valley a Atlantického lesa patří paradoxně mezi ty nejchudší. A to i přestože tu žije 72 procent veškeré brazilské populace. Včetně početné komunity potomků afrických otroků, kteří si tu v 17. století založili původně izolované osady, jež postupně vyrostly ve „stát“ Quilombo.

Díky osvětě roste nejen zájem turistů o noční houbaření, ale daří se celkově upozorňovat na důležitost zachování krásy a rozmanitosti Atlantického lesa. Peníze z procházek se pak použijí na podporu pralesa, výzkum a ochranu ohrožených druhů.