Španělská ulice v Miami

Španělská ulice v Miami Zdroj: Profimedia.cz

Španělská vesnička v Miami
Graffiti v Malé Havaně v Miami
Pobřeží Miami
4
Fotogalerie

Hialeah: Americké město, kde se nedomluvíte anglicky

„Ráda bych si objednala jídlo,“ dožadovala se Američanka u okénka rychlého občerstvení drive-thru v pár let starém virálním videu. Bez šance. Jejímu jazyku na severu Miami totiž nikdo nerozuměl.

Pokud zabloudíte z ikonické miamské čtvrti South Beach do 20 kilometrů vzdáleného Hialeahu, rovnou můžete zapomenout na své anglické jazykové dovednosti. V šestém největším městě Floridy si s nimi (ne)překvapivě ani neškrtnete. Veškerý život se zde odehrává v mezích španělštiny. Bez její znalosti tak budete muset oželet třeba večeři.

Latinsko-karibský mikrosvět

Populaci čtvrtmilionového Hialeahu tvoří z 94 procent Hispánci. Španělsky hovořící komunita je přítomná téměř po celých Spojených státech, zejména pak při hranici s Mexikem. Nicméně tady je tak početná a svébytná, že dvě třetiny místních vůbec neovládají angličtinu. Není absolutně potřeba. Zároveň se ve své podstatě jedná o místo s extrémně nízkou etnickou a rasovou rozmanitostí. Mnoho příchozích lákají pracovní příležitosti otevřené až do pokročilého věku a dostupné bydlení.

Domov ve městě se stoletou historií našli především Kubánci, kteří tvoří jeho občanské jádro až ze 75 procent. Jako menšina pak nejsou zanedbatelní ani z hlediska celého poloostrovního státu, kde jich žije 1,5 milionu. Drtivá většina přistěhovalců z největšího karibského ostrova a jejich potomků se soustředí přímo v Miami.

Americká Havana

Není se co divit, kubánské a floridské hlavní město od sebe dělí necelých 400 kilometrů. Masový exodus přes Floridský průliv nastal v roce 1980, kdy Kubánci dostali od vlády zelenou k odchodu. Avšak na americký poloostrov se stěhovali ještě před Castrovou revolucí. Prezident Eisenhower je přijímal za předpokladu, že ve Státech zůstanou pouze přechodnou dobu.

V 60. letech byl uzákoněn uprchlický program, v rámci kterého čerpali Kubánci řadu výlučných práv, například bezplatné studium nebo možnost získat trvalý pobyt a americké občanství. Žádní jiní imigranti v historii Spojených států podobně štědrá privilegia nikdy nečerpali. K jejich omezení došlo až za vlády Baracka Obamy.

Nuda v Hialeahu

V městečku Hialeah žilo 1500 obyvatel, když se roku 1925 papírově připojilo k Miami. Nadále si ale udrželo statut samosprávného města, což znamená, že má například vlastního starostu. V místních filmových ateliérech se během divokých dvacátých let realizoval významný režisér rané éry filmu D. W. Griffith. Bohužel oblast později zasáhl hurikán a v Hialeahu došlo k utlumení mnoha aktivit. Pro zajímavost: jedna ze studiových budov byla po přírodní katastrofě přestavěna na kinosál a dnes se v ní nachází kostel.

Časopis Forbes zařadil roku 2009 Hialeah mezi nejnudnější města v USA. Bezpochyby si kousek Karibiku na pevnině zachovává specifickou atmosféru. Nevyznačuje se nablýskanými bulváry, vybranými restauracemi a luxusními obchody jako jiné čtvrti v Miami. Působení hispánské kultury ale můžete zaznamenat po celém proslulém plážovém letovisku. Její představitelé tady ovlivňují způsob života, architekturu, gastronomii nebo volby.