Silnice č. 7

Silnice č. 7 Zdroj: Profimedia.cz

Jezero General Carrera a jeskyně
Ledovec Queulat
Silnice č. 7
4
Fotogalerie

Silnice č. 7: Přes 1200 kilometrů dlouhá jízda chilskou Patagonií

Téměř do konce minulého století nebyl jih Chile infrastrukturně propojený s centrální částí země. Fjordy, horské hřebeny, sopky, ledovcová pole a pralesy představovaly dlouhá léta neprostupný terén, proto se řidiči vyhýbali zdejší úchvatné části Patagonie objížďkou přes sousední Argentinu. Dnes už můžete členité chilské vnitrozemí zdolat, a to díky Silnici č. 7 vedoucí kolem dech beroucích přírodních útvarů.

Její vybudování nařídil vojenský diktátor Augusto Pinochet. Realizace odvážného a do té doby nemyslitelného projektu začala roku 1976. K lopatám byla povolána armáda, žádný soukromník by se do nevýnosné a riskantní stavby nepustil. Do řídce osídlené oblasti se přesunulo 10 tisíc vojáků, aby se sedm dní v týdnu prali s nástrahami patagonské divočiny. Pracovali v drsných podmínkách. Někdy se stavbou pokročili o pouhých deset až dvacet metrů za měsíc. Obdivuhodný projekt nesoucí původně jméno generála Pinocheta si vyžádal během svého vzniku život 45 lidí.

Vybudovat 1240 kilometrů dlouhou silnici trvalo přes dvacet let. Tachometr začíná první metry dobrodružné trasy počítat v přístavním městě Puerto Montt a zastaví se ve vesničce Villa O’Higgins. Cestující se na jih protáhlé země nedostanou do cíle suchou nohou. Ani ne po úvodní hodince jízdy je čeká 60kilometrový přejezd trajektem přes jeden ze tří fjordů, jejichž hlubiny ukrývají unikátní druhy korálů. Nově postavená infrastruktura přispěla k hospodářskému rozvoji regionu, vzniká tu množství rybích farem, což se ovšem negativně podepisuje na okolní panenské přírodě.

Jako v autokině

O její zachování v netknuté podobě pečují v Pumalínském národním parku. Ohromné území deštného pralesa, kde má domov spousta endemických druhů, koupil americký magnát Douglas Tompkins, aby tu vybudoval ochrannou rezervaci otevřenou veřejnosti. Po jeho smrti připadl park darem chilskému státu. Kdo tady během jízdy přibrzdí, spatří až 3000 let staré fitzroye cypřišovité, které nikde jinde na světě nerostou.

Ledovce jsou symbolem jihu Chile. Pokud si z auta odskočíte na jednodenní trek do Národního parku Queulat, spatříte ohromný ledovec zavěšený ve skalním sedle. Další nezapomenutelný zážitek připraví fyzicky zdatnějším turistům túra po obřím ledovcovém poli a jeho proláklinách v přírodní rezervaci San Rafael. Řidiče pak očekává v konečném bodě putování k O’Higginsově ledovci, jímž se můžou kochat z lodi.

Další nutnou zastávkou na Silnici č. 7 je městečko Puerto Río Tranquilo, v jehož blízkosti se nachází jezero General Carrera s nádherně tyrkysově modrou vodou. Plavba po něm vrcholí návštěvou mramorových jeskynních kaplí. Menší zajížďku mimo trasu pak představuje řeka Futaleufú, kde volant vyměníte za pádlo k raftu a sjedete si andský tok.

V případě patagonské Carretera Austral generála Pinocheta se přesun z bodu A do bodu B stává nezapomenutelným zážitkem. Dokonalé přírodní kulisy, lemující jednu z nejúchvatnějších silnic na světě, rozhodně nepřivodí žádnému řidiči mikrospánek ani na vteřinu.