Paramaribo

Paramaribo Zdroj: Profimedia.cz

Paramaribo
Kreolky
Palmový háj
Jezero Brokopondo
5
Fotogalerie

Nenápadný Surinam

Surinam, poněkud zapomenutá jihoamerická země, se rozkládá mezi deltami řek Orinoko a Amazonka. Je to jedna z biologicky nejrozmanitějších oblastí na světě, turistů tu přitom tolik nenajdete.

Bujný deštný prales a rozmanité obyvatelstvo jsou typickými znaky Surinamu. I přesto, že rozlohou je tato země dvakrát větší než Česká republika, žije tu pouze 450 000 obyvatel. Což je dáno především tím, že většina z nich se usídlila v blízkosti pobřeží Atlantiku, protože vnitrozemí je velmi divoké a pokryté lesy.

Surinam, původně známý pod jménem Nizozemská Guyana, se stal prosperující kolonií plantáží poté, co se v oblasti usadili nizozemští farmáři, kteří byli v polovině 17. století vyhnáni z Brazílie. Hlavním vývozním artiklem byl cukr a v průběhu 18. století získala na významu produkce kávy, kakaa, bavlny, indiga a dřeva. Nezávislost země získala až v roce 1975.

Původními obyvateli kontinentu jsou indiáni, kteří se i dnes snaží zachovat své zvyky a tradice. Kromě nich Surinam obývají i potomci afrických otroků, kteří utekli před zotročením ze strany nizozemské Západoindické společnosti a uchýlili se do neprostupného amazonského pralesa. Žijí tu i Hindustánci, kteří se přistěhovali z Indie v minulém století, a Číňané zabývající se především obchodní činností. Sídlí tu i Javánci, kteří se rovněž přistěhovali v minulém století. Obraz této velmi rozmanité populace doplňuje několik tisíc Libanonců a Brazilců.

Surinamci jsou velmi tolerantní a navzdory kulturním odlišnostem žijí v harmonii. Kulturní diverzita se odráží také v řeči. Úředním jazykem zůstává nizozemština, domluvíte se tu však i anglicky a občas i francouzsky. Národním dialektem je taki-taki nebo sranan tongo (doslova jazyk Surinamu). Každá etnická skupina si pak samozřejmě zachovává jazyk vlastní.

Bohatá fauna a flóra

Přírodní rezervace Centrální Surinam se rozkládá na 1,6 milionu hektaru a chrání kouzelná místa, jako jsou prameny řek Lucie, Zuid, Saramacca, Oost a Gran Rio. Co se týče flóry, najdete tu víc než 5000 druhů rostlin. Žijí zde také vzácná zvířata, jako je pásovec velký, vydra obrovská, lenochodi, tapíři a jaguáři, ale také jedovatá modrá žába a množství ptačích druhů. V Surinamu stojí za vidění i jezero Brokopondo a břehy řeky Coppename, která pramení v pohoří Wilhelmina.

Nevelké Paramaribo

V samotném hlavním městě žije přibližně 250 000 obyvatel a jeho prohlídku zvládnete během dvou dnů, protože centrum není tak rozlehlé. Je ale určitě přitažlivé, a to zejména díky koloniálním domům, více či méně restaurovaným, které jsou zařazeny na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Jen pár minut od hlavního náměstí navíc stojí světový unikát – muslimská mešita Keizerstraat hned vedle židovské synagogy. I to je projev náboženské tolerance, která je vzhledem ke zdejšímu složení obyvatelstva nezbytná. Božská zahrada Palmetum, která se rozprostírá hned za prezidentským palácem, je skvělým místem k procházce mezi palmami. Možná tu zahlédnete opice sapajou, které ovšem nesnášejí blesky fotoaparátů. Koloniální atmosféru města bohužel hyzdí třináct kasin, kvůli nimž se Paramaribu občas přezdívá Las Vegas Jižní Ameriky.

Nedaleko Paramariba leží pevnost Zelandia, která město mnoho let chránila. Navštívit tu můžete malé muzeum, kde si prohlédnete indiánskou keramiku a předměty, které odkazují na činnost zdejších osadníků.