Rodeo vrahů

Rodeo vrahů Zdroj: Jana Ašenbrennerová

Divácky nejoblíbenější disciplínou je tzv. Poker. Čtyři vězňové si sednou v aréně ke stolu a položí ruce na desku. Pak je do arény vpuštěn býk, jenž na stůl ihned zaútočí. Který z vězňů nejdéle vydrží na židli minutu, vyhrává.
Vězni se po aréně v době rodea pohybují celkem volně, ale většina má na sobě pruhované oblečení, a je tedy snadné je identifikovat.
Vězni se po aréně v době rodea pohybují celkem volně, ale většina má na sobě pruhované oblečení, a je tedy snadné je identifikovat.
V přípravně býků a koní, kam jsem se dostala díky velkorysosti mého asistenta.
Diváci vězeňské rodeo milují a sjíždějí se na ně zdaleka.
8
Fotogalerie

Fotoreportáž Jany Ašenbrennerové: Rodeo vrahů

Jak se baví muži odsouzení na doživotí za nejtěžší zločiny? Nemají už mnoho co ztratit a riziko ohrožení života berou jinak než ostatní smrtelníci. Při divoké zábavě mezi zdmi nápravného zařízení se naopak cítí na chvíli svobodní.

Věznice ve státě Louisiana zvaná Angola je největší nápravné zařízení s nejvyšším stupněm zabezpečení ve Spojených státech. Zdejší trestanci jsou zde ve většině případů na doživotí. Sérioví vrazi, vrahové z vilnosti, pachatelé bankovních loupeží s následkem vraždy či sexuálních deliktů spojených se zabitím spáchaných na dětech či mladistvých – to jsou obyvatelé Angoly. Správce věznice Burl Cain jim přesto poskytuje několik způsobů, jak se bavit a na okamžik se odreagovat.

Jednou z možností, kterou vězni mají, je vězeňské rodeo, kterého se mohou účastnit a soutěžit v něm o peníze. Koná se dvakrát do roka a je přístupné veřejnosti. Událost je oblíbená a má hojnou návštěvnost. Vězni soutěží v několika disciplínách a hrách: například výdrž na býkovi, jízda na hřebcích nebo divokých koních.

Nejoblíbenější diváckou disciplínou je Poker. Čtyři vězni si sednou kolem stolu a položí na něj ruce. Pak je do arény vpuštěn býk, který v plné rychlosti zaútočí na stůl a často ho vyhodí do vzduchu. Který z vězňů zůstane sedět na svém místě po dobu jedné minuty, vyhrává peníze.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 4/2014.