Ze Sewardu na velryby

Ze Sewardu na velryby Zdroj: Miloslav Martan

Z Homeru na medvědy
Dawson City
Kanadské Rockies
Národní park Glacier
5
Fotogalerie

Severoamerické srdcovky Miloslava Martana

Celý svůj život jsem prožil na Šumavě a mám ji moc rád. Poznamenala i moje cesty. Jsem chladomil a rád jezdím do hor, kde jsou vysoké kopce, vlhké lesy, rašeliniště, divoké řeky, zvířata a pokud možno i samota. Proto velká část mých cest směřuje na sever, do západní Kanady, na Aljašku a do Skalnatých hor. Říkám tomu kraji přerostlá Šumava. To, co je u nás na poměrně malém území, tam zabírá stovky a tisíce kilometrů.

1) Ze Sewardu na velryby

Plavby na pozorování velryb jsou k dispozici na mnoha místech. Patří k nim samozřejmě i Seward na jižním pobřeží Aljašky. Kromě velryb jsou zde k vidění desítky dalších druhů zvířat, a hlavně mořských ptáků. Seward má ale velké kouzlo v tom, že se odtud pluje přímo podél břehů národního parku Kenai Fjords. Hlavním cílem tedy nejsou jen velryby, ale i neskutečně krásné a divoké pobřeží, nad kterým se rozkládá Hardingův ledovec. Na několika místech se dá připlout do těsné blízkosti některého z ledovců, které sahají až k vodám oceánu, a pozorovat jejich telení. I kdybyste žádnou velrybu neviděli, zklamáni jistě nebudete.

2) Z Homeru na medvědy

Medvědů je na Aljašce dost a určitě je uvidíte při každé návštěvě. Někdy z velké dálky, jindy blíž, než byste chtěli. Ale i přesto jsou lety za medvědy velmi vyhledávané. Létá se většinou do míst, kde jsou velké koncentrace zvířat a lze je fotit i několik hodin. Nejznámější místo je jistě Brooks Falls, ale je také nejnavštěvovanější. Je lépe vybrat lety do míst, kde jsou medvědi v menším obležení fotografů. Třeba divočina v národním parku Katmai. Nebudete fotit z připravené vyhlídkové plošiny, ale budete bezprostředně mezi medvědy. O to silnější je to zážitek, na který nikdy nezapomenete.

3) Dawson City

Zlatá horečka, Bonanza, Klondike, Jack London, Yukon a spousta dalších názvů, které všichni známe a mnohokrát jsme je slyšeli a viděli v televizi. Ale na vlastní kůži je to jiné. Projít se po liduprázdných ulicích Dawsonu a zavzpomínat, jaké to bylo, když tu žilo 40 tisíc lidí… Každý metr země tu může vyprávět svůj příběh. Vytěžilo se tu tolik zlata, že by jím mohly být ulice vydlážděné. Místo toho je tu jen prach a bláto. Ale co takhle zabořit ruce s rýžovací pánví do ledové vody Bonanzy a zkusit štěstí? A večer si jít sednout na pivo do baru a poslouchat country hudbu na rozladěném pianu. Teprve tady člověk naplno pochopí tu neskutečnou dobu drsných zlatokopů.

4) Kanadské Rockies

Skalnaté hory se táhnou napříč severoamerickým světadílem a jejich asi nejkrásnější část je v Kanadě. Národní parky, jako jsou Banff a Jasper, patří k těm nejznámějším, a tím také k nejnavštěvovanějším. Ale rozhodně stojí za pozornost i několik malých parků v sousedství. Národní park Yoho nabízí přes 400 km pěších tras, úchvatné vodopády Takaklaw a Wapta. A k tomu unikátní spirálové tunely, kterými se proplétají vlaky dlouhé několik kilometrů. A velmi rád se vracím do parku Kootenay s jeho kaňony a údolím řeky Vermilion, která, byť hodně na jihu, tak připomíná Aljašku. Skvělou odměnou po náročném dni jsou i termální prameny.

5) Národní park Glacier

Národní parky s tímto názvem najdete v Rockies hned dva. Mým oblíbeným je ten na americké straně. Napříč parkem prochází slavná silnice Going-to-the-Sun Road. Má sice jen 80 km, ale jeden den je na ni téměř málo. Park nabízí desítky nádherných pěších tras k jezerům a vodopádům a tu nejznámější, na hlavní americké rozvodí a dál až k jezeru jménem Hidden Lake. Ale určitě je třeba navštívit i jiná místa a mezi ně jistě patří Swiftcurrent Lake. Východy slunce tu patří k nezapomenutelným zážitkům. Nejen krásou skalní pyramidy za jezerem, ale i zimou, která je tam každé ráno, a to i v létě.