Národní park Glacier Bay

Národní park Glacier Bay Zdroj: Profimedia.cz

Anchorage
Národní park Denali
Ketchikan
Národní park Kenai Fjords
Homer
10
Fotogalerie

TOP 10: Aljaška

Divoká, nedotčená a tajemná Aljaška ve vás bezpochyby podnítí dobrodružného ducha. Prozkoumejte nádherné hory, fjordy, ledovce, pozorujte velryby, tuleně, medvědy grizzly a další divoká zvířata, která tento kus země obývají. Kam za nejlepšími zážitky?

Národní park Glacier Bay

V oblasti Panhandle na Aljašce se rozkládá národní park Glacier Bay, který je vhodným místem k obdivování ledovců, aktivnímu pobytu v přírodě a pozorování divoké zvěře. Jízda na kajaku, který si můžete vypůjčit, je úžasný způsob, jak se po parku pohybovat a zároveň hodně vidět. V zátoce Bartlett Cove se turistické stezky klikatí mezi ledovci a nabízejí pohlednicové výhledy. Dvěma nejnavštěvovanějšími a nejfotografovanějšími místy jsou zátoka Muir Inlet a ledovec John Hopkins.

Anchorage

Anchorage je největší město Aljašky a ekonomické centrum. Téměř polovina obyvatel státu žije tady nebo v okolí, protože Anchorage nabízí pohodlí velkého amerického města, ale je vzdáleno pouhých 30 minut jízdy autem od divočiny. Pobyt můžete začít návštěvou místních muzeí, kde se dozvíte informace o zdejší flóře a fauně. Poté se vydejte po dálnici Seward Highway k Potter’s Marsh, kde můžete pozorovat obrovské množství druhů ptactva, nebo se vydejte na pěší túru po pobřežní stezce Tony Knowles Trail.

Národní park Denali

Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších míst na Aljašce je národní park Denali, kde leží nejvyšší hora Mount McKinley. Při procházce podél řeky Savage River, obdivování jezera Wonder Lake nebo při pěší túře přes průsmyk Polychrome Pass spatříte medvědy, losy, vlky a další zvířata. Pěší turistika, rafting a kempování v terénu jsou oblíbené způsoby, jak prozkoumat národní park, ale nabízejí tu také autobusové zájezdy, které jsou bezpečnější. Krátké procházky po stezkách pod vedením rangerů začínají v turistickém centru Denali, kde najdete i různé výstavy.

Ketchikan

Nejjižnějším městem Aljašky je Ketchikan známý tím, že je první zastávkou mnoha výletních lodí, které míří podél pobřeží na sever. Leží na úpatí Jelení hory a nabízí řadu zajímavostí. Nejkrásnějším místem je historická ulice Creek Street, jen kousek od přístaviště výletních lodí. Kdysi to byla hlučná čtvrť červených luceren, dnes je domovem klidnějších podniků, ale stále si zachovává historické kouzlo. Ketchikan je centrem outdoorových dobrodružství a nechybějí ani jednodenní výlety s průvodcem, během nichž můžete například lovit lososy, podnikat pěší túry v lese Tongass nebo se proletět korunami stromů na ziplinu.

Národní park Kenai Fjords

Návštěva národního parku Kenai Fjords je jako návrat do doby ledové. Najdete tu spoustu ledovců, které sahají na pobřeží oceánu, což vytváří dramatické a nezapomenutelné výhledy. Polovina parku je celoročně pokryta ledem a v místech, kde se vytvořila údolí, vznikly hluboké fjordy, které jsou ideálním domovem pro spoustu vodních živočichů. Často tu spatříte migrující velryby i ptáky, kteří se slétají, aby se nakrmili rybami. Kvůli nehostinným podmínkám se mnoho návštěvníků rozhoduje navštívit Kenai Fjords v rámci jednodenní prohlídky s průvodcem, navíc v parku je omezená možnost ubytování.

Homer

Homer je svérázné městečko na břehu zálivu Kachemak Bay na jihu poloostrova Kenai ve střední Aljašce. Je proslulé rybolovem (říká se mu světové „hlavní město“ halibutů), úchvatnou přírodou i bohatou uměleckou a gastronomickou scénou. Většina života v Homeru se točí kolem Spitu, dlouhé silnice na písečném břehu, která vede přímo do nádherné modré zátoky a kterou lemují obchody a restaurace. Pohoří Kenai na východě a severu poskytuje nejen nádhernou kulisu, ale také chrání město před chladem a vytváří mimořádně mírné klima. Do divočiny vás zavedou turistické a cyklistické stezky.

Ledovec Mendenhall

Jen kousek od města Juneau se nachází obrovský Mendenhallův ledovec, který se postupně odděluje do jezera. Můžete se sem dostat kyvadlovou dopravou a prohlédnout si ho zblízka nebo přiletět helikoptérou a vychutnat si ledovec v celé velikosti. Zdatnějším návštěvníkům doporučujeme stezku po západním ledovci Mendenhall Glacier West Glacier Trail, která je velmi náročná, ale poskytuje neuvěřitelné možnosti fotografování. Za návštěvu stojí také turistické centrum, které zahrnuje expozice o ledovci a několik vyhlídkových plošin.

Sitka

Sitka je malé město s bohatou kulturou a historií. Leží na ostrově Baranof v Alexandrově souostroví a je obklopeno zasněženými horami pokrytými starými borovicovými lesy. Právě do Sitky přijeli Američané koupit Aljašku od Rusů, což se tu každoročně bouřlivě slaví. Vydejte se na pěší túru smrkovým pralesem, v Medvědí pevnosti spatříte orla bělohlavého, jeleny nebo medvěda hnědého.

Polární záře u Fairbanksu

Tajemný závoj vířících, neustále se měnících fialových, žlutých, zelených a červených světel, který rozjasňuje noční oblohu, je známý jako polární záře nebo Aurora Borealis. Fairbanks na Aljašce je jedním z nejlepších míst na Zemi, kde můžete tuto magickou přírodní podívanou pozorovat. Město má dvě přednosti: nachází se v oblasti kolem severního pólu, zvané Aurorální ovál a díky kontinentálnímu klimatu jsou tu jasnější noci než na jiných místech na pobřeží. V této oblasti se světla objevují častěji a jsou zářivější než kdekoli jinde. Nejlepší čas na jejich pozorování je pozdě v noci nebo brzy ráno. Najměte si psí spřežení nebo saně tažené koňmi a užijte si polární záři v pohodlí. Můžete také požádat personál hotelu, aby vás vzbudil, až světelné představení začne.

Haines

Haines najdete v hlubokém fjordu na úzkém poloostrově na severu jihovýchodní Aljašky. Stejně jako mnoho dalších měst byl postaven na obchodní stezce indiánů kmene Chilkat, kterou využívali také hledači zlata směřující na sever do Kanady. Městečko je obklopeno 20 miliony akrů chráněné divočiny, nad ním se vypíná pohoří Takinsha a na jeho okraji se rozkládá Chilkat, slavná rezervace orlů bělohlavých.