Santo Domingo

Santo Domingo Zdroj: Profimedia.cz

Sosua
Punta Cana
Samaná Bay
Vodopád El Limón
Bayahibe
10
Fotogalerie

TOP 10: Co si nenechat ujít při návštěvě Dominikánské republiky?

Pokud máte chuť na dovolenou v Karibiku, Dominikánská republika je to pravé místo. Na tomto ostrově se v roce 1492 zastavil i Kryštof Kolumbus a později se stalo prvním centrem španělského impéria v Americe. V zemi tak kromě nádherných pláží a přírody najdete spoustu pozůstatků španělského dědictví.

Santo Domingo

Santo Domingo je hlavní a také největší město Dominikánské republiky. Bylo založeno v roce 1496 na řece Ozama a jedná se o nejstarší evropskou osadu v Americe. Ale v Novém světě má i řadu dalších prvenství: hlavní město španělského impéria, hrad Alcázar de Colón, klášter, katedrálu a univerzitu. Prohlédnout si můžete také pevnost Fortaleza Ozama, nejstarší na americkém kontinentu.

Sosua

V roce 1938 nabídl prezident Dominikánské republiky útočiště asi 100 000 židovských uprchlíků. Několik stovek z nich se usadilo v Sosue a dostalo pozemky, na kterých založili mlékárnu a sýrárnu. Výrobky z Productos Sosua můžete ochutnat i dnes. Sosua je oblíbenou destinací pro milovníky potápění, kteří si oblíbili zdejší klidné vody, útesy a mnoho zajímavých druhů ryb. A zatímco přes den je Sosua typickým plážovým letoviskem, v noci se stává centrem nočního života!

Punta Cana

Punta Cana je jednou z nejoblíbenějších plážových destinací v Dominikánské republice. Od ostatních letovisek v zemi se však liší tím, že zde najdete pláže směřující jak k Atlantskému oceánu, tak ke Karibskému moři. Punta Cana, to je asi 100 km pobřeží s převážně mělkou vodou, ale pláže mohou být někdy větrné. Můžete si tu zaplavat s delfíny nebo se žraloky, závodit na rychlém člunu nebo se věnovat hlubinnému rybolovu, plachtění na katamaránu či jízdě na lanovém skluzu.

Samaná Bay

Každou zimu, od prosince do března, vplouvají do Samanské zátoky tisíce keporkaků, aby se tu pářili a rodili, což z tohoto místa činí jedno z nejlepších míst, kde můžete tyto nádherné obry spatřit ve volné přírodě. Město Samaná na stejnojmenném poloostrově je hlavním výchozím bodem pro výlety za velrybami. Proslavilo se také tím, že jde o poslední zastávku Kryštofa Kolumba v Novém světě v roce 1493 před návratem do Španělska.

Vodopád El Limón

El Limón je velkolepý vodopád, který padá z výšky 50 metrů poblíž atlantského pobřeží Dominikánské republiky. Cesta k němu může být upoceným a mokrým utrpením, protože budete muset překonat několik řek na koních (což je hlavní způsob, jak se k němu dostat), ale jakmile se tam dostanete, můžete se zchladit a vykoupat se. Pokud jste se rozhodli jít pěšky po asi půl hodiny trvající cestě, která vede někdy strmým terénem, koupel přivítáte s ještě větším nadšením.

Bayahibe

V zemi, která je známá plážovými destinacemi, není letovisko Bayahibe výjimkou. Bývalá rybářská vesnice je dnes jedním z nejlepších míst v Dominikánské republice. Pláž Bayahibe se nachází necelý kilometr od města a je také nejlepší potápěčskou lokalitou v zemi s více než 20 místy jako stvořenými pro tuto aktivitu. A pokud se nepotápíte, určitě se zabavíte jízdou na paddleboardu nebo šnorchlováním.

Las Terrenas

Las Terrenas na severním pobřeží je rušné město s klidnou a pohodovou plážovou oblastí, kde se jednoproudé polní cesty klikatí kolem malých francouzských kaváren, ze kterých je výhled na palmy, pláže a akvamarínový oceán. Las Terrenas se totiž stalo domovem mnoha Francouzů, kteří si tu zařídili restaurace a ubytovací služby. Krátká procházka do vnitrozemí vás zavede do ulic plných motorek, kde se Dominikánci věnují práci a každodennímu životu. Je to jedno z nejlepších míst, které můžete navštívit, pokud chcete okusit dominikánskou kulturu a všechny vymoženosti města v kombinaci se skvělou pláží.

Jarabacoa

Díky tropickému podnebí je Jarabacoa často nazývána „městem věčného jara“. Oblast je známá horami a malebnou přírodou, včetně vodopádů Jimenoa a Baiguate a vědecké rezervace Ebano Verde. Pokud patříte mezi dobrodruhy, můžete přejít řeku Jimenoa po dřevěné, provazové lávce. Klidnější cestovatelé se mohou vydat na návštěvu cisterciáckého kláštera Santa Marídel Evangelio. V únoru se navíc v Jarabacoe koná jeden z nejslavnějších karnevalů v zemi.

Lanovka v Puerto Plata

Ideálním způsobem, jak si prohlédnout severní pobřeží Dominikánské republiky z ptačí perspektivy, je vyjet lanovkou v Puerto Plata. Vyveze vás z horka u moře do výšky téměř 800 metrů na vrchol Pico Isabel de Torres, kde je příjemně chladný vzduch. Na vrcholu si také můžete prohlédnout sochu Krista. Nejlepší je vyrazit nahoru brzy ráno, protože s postupujícím dnem se obloha obvykle zatahuje.

Bahía de Las Águilas

Odlehlá Bahía de Las Águilas v národním parku Jaragua je nádherný osmikilometrový úsek pláže, který můžete mít v kterýkoli den jen pro sebe. Mělká, čistá a klidná voda a bílé, písečné dno spolu s téměř žádným turistickým ruchem a zástavbou z ní dělají jednu z nejčistších pláží v Dominikánské republice. Nejbližší město k pláži je Pedernales, vzdálené téměř hodinu jízdy autem. Turistická infrastruktura v této části Dominikánské republiky patří k nejméně rozvinutým v zemi. Nenajdete zde luxusní resorty, ale pokud se sem vydáte, užijete si klid, samotu a jedinečné výhledy. Podnebí je polosuché a krajina, kterou z velké části tvoří kaktusy a křoviny, se od ostatních oblastí země výrazně liší.