Dry Tortugas

Dry Tortugas Zdroj: Profimedia.cz

Kenai Fjords
Goblin Valley
Carlsbad Cave
Pinnacles (Bear Gulch Lake)
5
Fotogalerie

Skryté perly mezi národními a státními parky USA

Yellowstone, Yosemity, Everglades. To jsou všechno dobře známá jména v bohaté sbírce amerických chráněných přírodních pokladů. Jejich popularitě odpovídá i každoroční milionová návštěvnost, která si nezadá ani s těmi nejoblíbenějšími metropolitními destinacemi. Pokud cestovatel hledá zároveň s přírodní krásou také trošku klidu, musí svůj zrak obrátit k méně známým, avšak neméně zajímavým národním a státním parkům.

Křížem krážem Amerikou

V severní Minnesotě se v podstatě hned na hranici s Kanadou rozprostírá národní park Voyageurs, pojmenovaný po francouzsko-kanadských obchodnících s kožešinou. Voyageurs je rájem především pro vodní typy: na místních jezerech se vyřádí rybáři i vodáci všeho druhu. Hlavní kus suché země – poloostrov Kabetogama – leží obklopen jezery v samém srdci území parku, a na vodu se tak alespoň na moment musí vypravit i návštěvníci, kteří zde zamýšlejí pouze kempovat. Právě poloostrov Kabetogama v sobě ukrývá většinu z osmdesáti kilometrů turistických stezek, kterými Voyageurs oplývá.

Na opačné straně země, na jižní hranici Nového Mexika s Texasem, je v Guadalupských horách k vidění národní park Carlsbadské jeskyně. Hlavním lákadlem je zde hlavní jeskyně Carlsbad a její nádherné, rozsáhlé vápencové interiéry. Největší komora, Hala obrů, se rozléhá na více než třech hektarech a je tak největším jednolitým jeskynním prostorem v USA. Park obsahuje celkem 119 jeskyní, z nichž jsou tři přístupné – vedle hlavní jeskyně také jeskyně Slaughter Canyon a Spider. Kromě toho nabízí park deset turistických stezek a přírodní oázu Rattlesnake Springs.

Státní park Goblin Valley v Utahu je skutečně věrný svému jménu. Je totiž pojmenován po tisících skalních „hoodoo“ neboli šotků, kteří jsou po parku rozesetí. Tito šotci jsou výsledkem erozních procesů, při kterých tvrdší povrchová vrstva chrání měkčí jádro útvaru. Goblin Valley společně s národním parkem Bryce Valley zhruba tři sta kilometrů na jihozápad obsahují zřejmě ty nejrozsáhlejší „kolonie“ šotků na světě. Park leží v poušti San Rafael a rozkládá se na celkem čtyřiceti kilometrech čtverečních poněkud nehostinného pouštního prostředí.

Národní park New River Gorge v Západní Virginii se v letošním roce stal nejnovějším národní parkem USA. Účelem tohoto označení bylo zvýšit úroveň ochrany 85kilometrového úseku rokle řeky New River. Řeka samotná je ideálním cílem pro raftaře, ale i pěší turisté či cyklisti se můžou těšit na dlouhé kilometry turistických stezek. Park má pro návštěvníky připravenou jak nádhernou apalačskou přírodu, tak připomínky na osidlování regionu v 18. a 19. století, kdy apalačské uhlí pohánělo vzkvétající americký průmysl.

Hraniční zážitky

Skupina ostrůvků Dry Tortugas je součástí souostroví Florida Keys a najdeme ji v Mexickém zálivu zhruba sto osmdesát kilometrů západně od pobřeží samotné Floridy. Prvními Evropany, kteří ostrůvky objevili, byli Španělé pod vedením objevitele Juana Ponceho de León. Jméno ostrovů vychází z absence pramenů sladké vody. Národní park pojímá všech sedm ostrůvků a je přístupný buď lodí nebo hydroplánem. Jeho srdcem je obří pevnost Fort Jefferson z roku 1861, která je největší cihlovou stavbou na západní polokouli. Vedle pevnosti je oblast známá i pitoreskní přírodou – korálové útesy, tropické ptactvo, vodní fauna… To vše je přístupné potápěčům, rybářům a dalším dobrodruhům, kteří se do této poněkud odlehlé destinace vypraví.

Z floridského vedra se přesuneme rovnou na Aljašku do národního parku Kenai Fjords, jehož centrem je ledovcové pole Harding a z něj vycházející ledovce a fjordy. Harding, pokrývající skoro dva tisíce kilometrů čtverečních na poloostrově Kenai, je jedním z největších ledovcových polí v USA a zdrojem pro nejméně 38 dceřiných ledovců. Nejpřístupnějším z ledovců je ledovec Exit na konce jediné silnice, která parkem vede. Zbytek parku ukrývá nádherné, typicky aljašské prostředí ideální pro pěší turistiku. Fjordy ústící přímo do Pacifiku jsou samozřejmě přístupné také po vodě.

Daleko na jih ve slunné Kalifornii najdeme zhruba v půli cesty mezi San Franciskem a Los Angeles národní park Pinnacles. Představuje klidnější alternativu oproti velmi dobře známým kalifornským turistickým cílům, jakými jsou například údolí Smrti či Yosemitský národní park. Jeho hlavními atrakcemi jsou vysoké věže shlížející na strmé kaňony mezi nimi. Jedná se o pozůstatky vyhaslé sopky ve zlomu San Andreas, jehož západní část se posunula 320 kilometrů ze své původní lokace. Skalní věže jsou rájem lezců, ale imponují i návštěvníkům, kteří přijedou bez lezeckých bot. Z fauny je potřeba zmínit mnohé druhy netopýrů, hustou populaci sokola prérijního a také úspěšný projekt navrácení kalifornského kondora do volné přírody, který započal v roce 2003.