Pozůstatky kultury Paracas

Pozůstatky kultury Paracas Zdroj: Profimedia.cz

Pozůstatky kultury Paracas
Pozůstatky kultury Paracas
Pozůstatky kultury Paracas
Pozůstatky kultury Paracas
Pozůstatky kultury Paracas
10
Fotogalerie

Kultura Paracas: Záhadná civilizace, po které zbyly pouze prodloužené lebky, pestré tkaniny a kvalitní keramika

Jihoamerické Andy a přilehlé tichomořské pobřeží je kolébkou mnoha podivuhodných starověkých kultur. Na rozlehlém území tu jsou pyramidy, stavby z obrovských kamenů, stély, mumie či umělecké artefakty od keramiky po vzácné textilie. Jediné, co se zde nedochovalo, jsou písemné památky – jihoamerické civilizace se vyvíjely bez znalosti písma. Zaniklé peruánské civilizace si tak svá tajemství odnesly s sebou do hrobu. V případě kultury Paracas tomu tak je doslova.

Kultura Paracas (1300 př. n. l.–200 n. l.) byla nazvána podle svého naleziště na poloostrově Paracas (jižně od peruánské metropole Limy). Kolem je poušť a široko daleko nebylo odhaleno žádné další významnější naleziště. O to větší překvapení přinesl v první polovině 20. století archeologům nález zdejších rybářů – zvláštní podzemní hrobky. Nejstarší hroby byly umístěny v jeskyních, pro hroby z doby rozkvětu kultury byly budovány celé podzemní prostory, díky čemuž naleziště získalo přízvisko Nekropole.

Ovšem kromě hrobů zde vědci nenašli nic jiného, ani žádné známky trvalého osídlení. Z kultury Paracas tak známe pouze její hroby. Místo je proto obestřeno mnoha dohady: odkud sem lidé přicházeli a hlavně proč. Do prozkoumání hrobek bylo jasné jen to, že šlo o pohřebiště tehdejší smetánky, významných osob či vládnoucí vrstvy, protože hroby byly bohatě vybaveny.

Mezi zdaleka nejzajímavější paracaské artefakty patří několikametrové tkaniny, do nichž byly baleny mumie nebožtíků. Výroba těchto látek musela tkalcům trvat několik let a na barvení jejich tvůrci používali stovky odstínů barev. Díky tomu jsou paracaské textilie považovány za nejnádhernější látky starověku. Svou výzdobou textilie naznačují umělecký a náboženský vliv starší a vzdálené jihoamerické civilizace Chavín (1400–200 př. n. l.), naopak na odkaz Paracasu navazuje legendární kultura Nazca (100–700 n. l.). Vědci se domnívají, že právě z Nazcy pocházeli i mnozí paracaští nebožtíci.

Jak si ovšem lidé z paracaských hrobek říkali, jak žili či čemu věřili, to se nikdy nedozvíme. Tyto aspekty své civilizace si vzali do hrobu, nebo spíš do svých honosných hrobek.