Peruánský vodopád Gocta

Peruánský vodopád Gocta Zdroj: Profimedia.cz

Peruánský vodopád Gocta
Peruánský vodopád Gocta
Peruánský vodopád Gocta
Peruánský vodopád Gocta
Peruánský vodopád Gocta
7
Fotogalerie

Gocta: Třetí nejvyšší vodopád světa zůstal před turisty i vědci skryt až do 21. století

Objev vodopádu Gocta ohlásil v roce 2002 německý cestovatel Stefan Ziemendorff. Zahlédl těžko přehlédnutelný vodní úkaz a začal se pídit po jeho identitě. Ke svému překvapení zjistil, že k vodopádu nevede žádná cesta, ba ani těžko přístupná stezka.

Na místních úřadech se také ničeho zásadního nedopátral. Poté následovalo několik expedic k místu vodopádu, jichž se účastnila i peruánská strana a které vyvrcholily prvním oficiálně zveřejněným televizním spotem v březnu 2006. V průběhu expedic byla provedena příslušná měření, ze kterých vyplynulo, že Gocta vysoká 771 metrů je po Angelově vodopádu ve Venezuele (972 m) a vodopádu Tugela v Jižní Africe (948 m), třetím nejvyšším vodopádem s volným pádem vody na světě.

Samozřejmá krása

Pravděpodobně největší záhadou na tak pozdním objevu vodopádu je skutečnost, že Gocta je vidět již z nejbližší vesnice, a to z dosti úctyhodné vzdálenosti několika kilometrů. Když položíte otázku místním obyvatelům, zda o vodopádu věděli před příchodem jeho objevitele, odpovědí vám, že samozřejmě, ale že nikdo nepovažoval za nutné to dál šířit ani se k místu vypravit, jelikož oblast byla nepřístupná.

Je třeba podotknout, že obyvatelé nejbližší vesnice nejsou indiáni, kteří by byli vedeni k zatajování existence Gocty nejrůznějšími religiózními důvody, ale celkem obyčejní mesticos, kteří se živí převážně zemědělstvím a od roku 2006 pravděpodobně i službami turistům. Důvodem utajení vodopádu byla pravděpodobně všudypřítomná jihoamerická lhostejnost nebo přesycenost zajímavými přírodními úkazy, po kterých našinec naopak doslova prahne.

Výchozím bodem pro cestu k vodopádu je město Chachapoyas. Leží v severní části země a je hlavním městem regionu Amazonas. Město leží ve výšce 2234 m n. m. a můžete se z něj vydat na další výlety do okolí, jakými jsou například předincká pevnost Kuelap, která si s ničím nezadá se slavnějším Machu Picchu, nebo ruiny Gran Vilaya a krásné údolí Belen.

Hrozí turismus

S rozvojem turistického ruchu, který zde byl nedávno nastartován, lze očekávat jistou devastaci oblasti. Peruánská vláda ovšem přislíbila učinit jistá opatření, která by toto měla zmírnit. V zemi se ovšem nedá očekávat příliš vstřícný postoj k přírodě ze strany místních úřadů. Nezbývá než doufat, že objevení Gocty přinese zisk chudým vesničanům z Cocachimby a že turistika v okolí vodopádu nebude zase tak masová, aby tím utrpěla zatím nedotčená příroda.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: