Západ slunce na Waikiki

Západ slunce na Waikiki Zdroj: Honza Čermák

Pláže na Oahu
Kauai z výšky
Ochutnávka Kalalau Trailu
Rajské vyhlídky
5
Fotogalerie

Tipy Honzy Čermáka: Moje havajská pětka

Bohužel jsem stihl zavítat jenom na dva z Havajských ostrovů. Jestli je i zbytek stejně úžasný jako Kauai a Oahu, mám důvod se vrátit!

1) Západ slunce na Waikiki

Zbarvení nebe nejdřív připomíná žloutek domácího vajíčka na hniličku, pak zralý kubánský pomeranč, až má nakonec člověk pocit, jako by nějaká nedaleká sopka rozpoutala rudé peklo. Po horizontu popojíždějí černé siluety lodí a surfaři vyčkávají na poslední aspoň malé vlny. A to je ta správná chvíle vyrazit k soše otce surfařů Dukea Kahanamokua, kde se Waikiki třikrát týdně stává dějištěm večerní ukázky tradičního tance hula. Na cenu Emmy to není, sedí se na trávě, ale zadarmo si člověk nemůže stěžovat.

2) Pláže na Oahu

Na Oahu se plážím nevyhnete a ani k tomu není sebemenší důvod. Jsou boží a je z čeho vybírat! Lanikai se objevuje na seznamech nejkrásnějších pláží světa. I kdybyste se spletli a místo ní se ocitli na pláži Laniakea, litovat nebudete. Při troše štěstí tam narazíte na mořské želvy. Za divokými vlnami a surfaři se vypravte na Ehukai/Sunset Beach. Já si ale nejvíc užil dlouhý, široký a liduprázdný záliv Waimanalo. Pokud vám při putování mezi plážemi vyhládne, zastavte se na výtečné krevety v bistru Fumi’s Kahuku přímo u silnice na severu ostrova.

3) Kauai z výšky

Už na mapě vypadá Kauai jako drahokam, jehož lesk přilákal i filmaře, kteří zde natáčeli například Jurský park či Avatar. Nádherné pobřeží Na Pali se sice dá zahlédnout z lodi, odvážnější se můžou vydat na vyhlášený Kalalau Trail, ale některé poklady ostrov ukrývá tak důmyslně, že jinak než z letadla nebo helikoptéry je nemáte šanci byť jen očkem zahlédnout. Hodinový let helikoptérou bez dveří byl jedním z mých dosavadních nejúžasnějších zážitků! Nepropustná džungle s vodopády, členité pobřeží, strakatý kaňon – všechno jako na dlani.

4) Ochutnávka Kalalau Trailu

Zmíněný Kalalau Trail patří k nejkrásnějším, ale také nejnebezpečnějším stezkám na světě. Celkem měří jedenáct mil jedním směrem, ale mně jako ochutnávka stačily první dvě míle, ze kterých jsme se pak vydali na stejně dlouhou cestu k vodopádu Hanakapi’ai. Není to procházka růžovým sadem, ale džunglí plnou dracen a dalších křovin k pláži Hanakapi‘ai, jejíž vody pohltily desítky těl. Od ní pak vede odbočka do hustého bambusového háje s mystickou atmosférou a vůní zkvašených guav. Poslední úsek byl poměrně drsný, ale stometrový vodopád v divočině za tu námahu stál.

5) Rajské vyhlídky

Nemusíte být blázniví dobrodruzi, abyste si užili výhledy, které vám vyrazí dech a věčný otisk na sítnici. Třeba úchvatný kaňon Waimea si můžete prohlídnout z několika velmi snadno dostupných vyhlídek (ale doporučuju i projít Canyon Trail k vodopádu Waipoo). Z vrcholu kráteru Diamond Head vidíte pro změnu celé Honolulu. Za nejkrásnější podívanou bych ale označil vyhlídku Pu’u O Kila, kde si bez námahy vychutnáte aspoň kousek jedinečného pobřeží Na Pali v místě, kde se napojuje na údolí Kalalau. Je ale potřeba dorazit dopoledne, než se údolí zahalí do mlhy.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: