Národní park Torres del Paine

Národní park Torres del Paine Zdroj: Martin Loew

Národní park Torres del Paine
Národní park Torres del Paine
Národní park Torres del Paine
Národní park Torres del Paine
Národní park Torres del Paine
10
Fotogalerie

Fotoreportáž Martina Loewa: Národní park Torres del Paine aneb Kde buší srdce Patagonie

Monumentální skalní věže vypínající se téměř dva tisíce metrů nad azurovou hladinu ledovcového jezírka. Východ slunce, který šedé stěny těchto věží rozzáří omamným svitem zlatavého jantaru. Divoké bystřiny s průzračnými lagunami. Prales pokroucených věkovitých pabuků, pod nimiž roste záplava červených bobulí chaura.

Vichr silný tak, že pohybovat se lze jen po všech čtyřech. Žár poledního slunce opírajícího se o vyprahlé holé stráně. Jezera, jejichž hladiny nabízejí snad všechny odstíny modré, co si jich lze představit. Strmé útesy i ploché stepi, široká ledovcová údolí i ostře zaříznuté divoké soutěsky. Déšť tak drobný, že uschne dříve, než se vsákne do země, takže prší a přitom zůstává sucho. Liják takový, že sucho nezůstane nikde, ani pod přístřeškem u cesty. Mlha, ve které je vidět jen nejbližší houští. Keř Notro, jehož květy za všech okolností planou intenzivní barvou rudých plamínků. Široké ledovcové splazy, které stékají z největšího mimopolárního ledovce světa. Hladiny jezer brázděné modravými ledovými krami. Pláže plné kousků tisíciletého ledu, kde i mytí rukou je extrémním zážitkem. Večerní obloha černější než sama tma poprášená miliardou hvězdiček. Únava z celodenního pochodu taková, že vás nevzbudí ani noční sněhová vánice. To je léto v chilském národním parku Torres del Paine.

Ledovec Grey je jedním ze splazů táhnoucích se z obřího kontinentálního ledovce Campo de hielo Sur. Ten pokrývá přes 16 tisíc km2 andských hřebenů na pomezí Chile a Argentiny. Z čela ledovce se co chvíli odlamují kry, které pak plují po hladině Lago Grey, jehož pláž je poseta různobarevnými balvany, které tam ustupující ledovec kdysi zanechal. Povrch ledovce Grey není navzdory jeho názvu šedý, ale fantasticky modrý. Je rozbrázděn tisíci hlubokými puklinami. Bujný patagonský prales se ledovce téměř dotýká, což je neklamnou známkou zatím jen nepatrného zmenšování ledovců v této oblasti.

Každé jezero má v Torres del Paine jinou barvu. Lago Grey pod stejnojmenným ledovcem je na rozdíl od ledu opravdu šedivé, zatímco Lago Pehoé (nahoře) svítí neuvěřitelnou azurovou. Lago Nordenskjšld, nad kterým se vypínají dvoubarevné skalní špice Los Cuernos, je pro změnu sytě modré. Barevné spektrum v parku rozveselují květy „ohňového keře“ Notro či docela chutné bobule Chaura, připomínající naše brusinky.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: