Etiopie

Etiopie Zdroj: Jan Berounský

Vodopády Tisissat na Modrém Nilu
Strážce v Danakilské proláklině
Danakilská proláklina
Chrám Abuna Yemata
Mnich se vzácnou biblí v klášteře Asheton Maryam
8
Fotogalerie

Na blind do Etiopie: Neplánovaná, ale o to půvabnější cesta plná příjemných překvapení

Úplně plánovaná cesta to nebyla. Prostě na mě vyskočila levná letenka do Etiopie, a tak jsem zavolal přítelkyni, zda se nechce podívat do téhle málo známé země. Řekla ano a jeli jsme. A bylo to pořádné překvapení.

Jediné místo, o němž jsem předem věděl, že ho chci v Etiopii navštívit, byla Danakilská proláklina. Unikátní místo na zemi s nadmořskou výškou pod hladinou moře, kde krajina vypadá jak z jiné planety. Jinak jsem se držel své obvyklé strategie: první den se rozkoukávám, zajišťuju přesuny a plánuju trasu. Bohužel v den příletu byl v Etiopii svátek a nešlo koupit jízdenky. Na řadu přišel plán B a jelo se stopem. První cíl byla Lalibela – asi nejnavštěvovanější historické místo v Etiopii, vzdálené 800 km. Přesuny letadlem by byly lepší, ale letecká přeprava je v Etiopii pro cizince velmi drahá. Hodinový jednosměrný let vyjde i na 6000 Kč.

Do cíle jsme nakonec dojeli jiným stopem, protože ten první trochu zklamal, ale zase jsme se naučili, že když se na vás v neznámém místě vrhne několik místních mladíků a nabízí vám přenocování, můžete jim důvěřovat. První noc jsme tak strávili u pána, jenž byl velmi pohostinný, udělal nám večeři a vyprávěl nám o historii Etiopie.

Pokud v Etiopii řeknete, že jste z České republiky, většině lidí se vybaví fotbal a fotbalista Petr Čech. Oproti zemím na severu Afriky jsou v Etiopii lidé daleko milejší a pohostinnější. Je tu velmi znát velice rozšířené křesťanství. Dost nás překvapilo, že když jsme při odjezdu z jedné lokality do druhé potřebovali vybrat peníze na zaplacení cesty a zrovna nefungoval jediný bankomat ve městě, doslova nás zachránil mladý kluk, jenž nás dva dny provázel městem a okolím. Z domova vybral své úspory a půjčil nám v přepočtu asi 10 000 Kč – prý mu to můžeme poslat z cílové destinace z banky zpět. A podobných zážitků jsme měli spoustu. První dny se bojíte jít po ulici, ale postupem času zjistíte, že jsou to jen předsudky a každý se vám snaží poradit a pomoct.

Občas na ulici nebo v pustině potkáte děti se zbraněmi v ruce, ale většinou jsou to nefunkční kousky, které mají spíše na machrování. Celkově mám z Etiopie jen pozitivní zážitky a je to jedna z nejzajímavějších zemí, jež jsem navštívil. Z historického hlediska tu najdete stopy po spoustě dob i událostí: aksumská říše, počátky křesťanství, král Šalamoun… Etiopie je ještě známá divokými kmeny, které žijí na jihu. Jenže na to nám už nezbyl čas. Užít si Etiopii pořádně, potřebujete aspoň tak měsíc času. Že by výzva do budoucna?

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: