Hlavní palác Enqualal Gemb

Hlavní palác Enqualal Gemb Zdroj: Profimedia.cz

Hrad Mentewab
Zdobené stěny komplexu
Ruiny hodovní síně
Město Gondar s palácovým komplexem
5
Fotogalerie

Pevnost Fasil Ghebbi aneb Etiopský Gondar skrývá středověké hradební město

Království Gondor, známé z Tolkienova fiktivního světa, sice ve skutečnosti neexistuje, město Gondar však na mapě najdeme. A s ním i nedobytný palácový komplex, který sloužil jako sídlo etiopského císaře.

Leží v severní Etiopii, asi 750 kilometrů od metropole Addis Abeby. V první polovině 17. století jej nechal postavit etiopský císař Fasiladas a po další dvě století Gondar sloužil jako hlavní město země. V roce 1855 o tento statut sice přišlo, ale ročně se sem stále vydávají tisíce návštěvníků. Nacházejí se tu totiž pozůstatky proslulého hradního areálu Fasil Ghebbi, který je zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a díky němuž je Gondar nazýván africkým Kamelotem.

Komplex nechal císař vystavět v 17. století z obavy před útokem nájezdníků. Zdejší hradby tvoří 900 metrů dlouhá zeď, za níž se nachází řada kostelů, paláců a klášterů. Základním stavebním materiálem jsou čedičové kameny, které vynikají nesmírnou odolností. Tato volba se císaři vyplatila, protože díky ní je hrad tak robustní, že v průběhu let utrpěl jen malé škody a dodnes je velice zachovalou památkou se zajímavým architektonickým řešením. Při jeho navrhování a konstrukci bylo totiž kombinováno několik stavebních technik, stavaři se inspirovali domorodou aksumskou, indickou, a dokonce i portugalskou architekturou. Podíleli se tedy na ní zástupci několika národů, což bylo pravděpodobně výsledkem migrace lidí přes Rudé moře.

Tvrz ukrytá v Simienských horách

Pevnostní město je jednou z nejoblíbenějších atrakcí Gondaru. Každoročně přitahuje mnoho turistů, kteří se chtějí seznámit s etiopskou historií a zároveň obdivovat krásnou architekturu. Gondar navíc leží v Simienských horách nedaleko jezera Tana, a tak turisté mohou spojit kulturní zážitek s objevováním přírody.

Komplex se rozkládá na více než 70 000 metrech čtverečních. Pravděpodobně nejstarší a nejznámější budovou v areálu je Enqualal Gemb s modlitebnami a strážní věží, která poskytuje dokonalý výhled na celou pevnost.

Hned vedle najdete pozůstatky Dawitova sálu z 18. století, obrovské hodovní síně, v níž se konala řada okázalých světských obřadů a bujarých slavností. Budovu nechal postavit císař Dawit III. a později ji modernizoval jeho nástupce, císař Bakaffa, a Italové v čele s architektem a urbanistou Gherardem Bosiou. Císař Bakaffa stojí také za výstavbou Mentewabina hradu, který nyní slouží jako hlavní turistická kancelář areálu.

Další významnou stavbou je Iyasuův palác, postavený za vlády císaře Iyasua I., který je považován za největšího panovníka gondarského období. Palác zaujme neobvyklými klenutými stropy a kdysi ho zdobilo třpytivé benátské sklo a dekadentní umělecká díla z pozlacené slonoviny. Severně od Iysauova paláce se nachází hodovní síň, sýpka a knihovna. Její stěny kdysi zdobila nádherná umělecká díla, která byla bohužel během italské okupace Etiopie zakryta omítkou.

Poslední stavbou komplexu je kostel Atatami Mikael. Do něj sice návštěvníci vstupovat nesmí, ale v muzeu se skrývají starobylé artefakty a vzácné rukopisy, které hostům umožňují nahlédnout do života těch, kteří kdysi žili ve zdejší pevnosti.