Ptačí Cousin Island (Seychely)

Ptačí Cousin Island (Seychely) Zdroj: Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek

Ptačí Cousin Island (Seychely)
Ptačí Cousin Island (Seychely)
Tržnice v Mahébourgu (Mauricius)
Želví útulek (ostrov Rodrigues)
Le Volcan (Réunion)
6
Fotogalerie

Srdcovky Indického oceánu Lindy a Tomáše

Cesta ostrovy Indického oceánu nemusí být jen ve znamení bělostných pláží a tyrkysového moře. Pro nás se Indický oceán stal místem, kde se nádherná příroda potkává s jedinečným kulturním mixem, který jinde na světě nepoznáte.

1) Ptačí Cousin Island (Seychely)

Malý ostrůvek vzdálený od Praslinu několik minut lodí, která vás vysadí kus od břehu, a dál pokračujete bárkou v doprovodu místních průvodců. U vstupu do přírodní rezervace tohoto „ptačího ostrova“ vám opakovaně zdůrazní, že repelent na komáry je lepší použít vícekrát. Připomínkou tisícileté ptačí kolonie je guáno dosahující výšky několika metrů a všudypřítomná hnízda, v nichž se choulí čerstvě vylíhnutá mláďata bílých faetonů. Nad nimi krouží jiní členové ptačí říše, jako třeba nodyové bělostní. K focení vám stačí krátké sklo a pevná ruka, kterou nemáte, protože na vás po celou dobu útočí krvelační komáři, bzučící všude kolem vás. Moskyti jsou potravou místních ještěrů, jenže než stihneme scinky vyfotit, jsme potravou komárů my a sledujeme, jak nám na odhalené kůži přibývají bodance. I tak si ale nenecháme zkazit zážitek z toho, když na větvi spatříme pár bílých krasavců při námluvách a v hnízdě u kořene stromu najdeme ještě ochmýřené mládě.

2) Tržnice v Mahébourgu (Mauricius)

Podle místních je prý doslova povinností vydat se v pondělí na místní trh, nejrušnější na ostrově, kde prý zažijeme skutečný Mauricius. Ulice od devíti ráno pomalu zaplavují stánky se vším možným. Chcete domácí potřeby, autonářadí, koření, oblečení nebo plastové doplňky kýčovitých barev? Můžete mít cokoliv, stačí projít pár řad mezi trhovci. Na tomto ostrově se potkávají vlivy Indie, Evropy a Afriky, to vše doplněno o současnou přítomnost čínské produkce. Z legendárního pondělního trhu tak máte vlastně pocit, že si tu nic skutečně mauricijského nekoupíte. Z omylu nás nakonec vyvede prodavačka šperků. Ručně vyráběné náramky a náhrdelníky ze zbytků lastur nabíraných jejím mužem při každodenních výpravách na moře nás nakonec osloví a my si odvážíme celou šperkovnici.

3) Želví útulek (ostrov Rodrigues)

Uprostřed oceánu ztracený „Rodrig“, jak mu místní říkají, ukrývá rezervaci želv. Podobně jako pták zde zvaný solitere (dronte samotářský neboli dodo samotář), symbol ostrova a bratranec známějšího drontea mauricijského čili blbouna nejapného, se staly želvy obětí lidské činnosti. Dnes přežívají v rezervaci pojmenované po francouzském vědci Françoisi Leguatovi, který na přelomu 17. a 18. století zmapoval tento neobydlený ráj. Želví útulek dnes slouží jako záchranná stanice a návštěvníkům nabízí možnost adopce vybraného zvířete, u kterého klidně až do sedmi let není jasné, zda jde o kluka, nebo holku. Pro naše adoptované mládě vybíráme jméno Hanzik na počest pánů Hanzelky a Zikmunda, a ještě dříve než na mopedu dojedeme na další místo, máme v mailu potvrzení o tom, že jsme se stali prvními Čechy, kteří v rezervaci Françoise Leguata přijali želvu za vlastní.

4) Le Volcan (Réunion)

Cedule s rokem označujícím poslední erupci nás při výstupu nenechávají na pochybách, že tento symbol Réunionu je stále živou sopkou. Na vrchol vulkánu vycházíme brzy ráno na třetí pokus, protože místní počasí je nevyzpytatelné a teprve poslední den pobytu na ostrově se nám podaří vystoupat až na vrchol. Tady se jako na povel rozestoupí mraky a nám se otevírá pohled na krajinu přetvořenou erupcemi, které snížily vrchol hory o dobrých 200–300 metrů. Všudypřítomné pukliny nás nutí našlapovat pomalu, ale krátící se sluneční svit nás pro změnu žene ze svahu dolů, protože nechceme zůstat uprostřed kopce po setmění. Mezi chůzí a během se zastavíme jen jednou, zvedneme hlavu a zůstaneme jako omámení. Na obzoru je jen jeden mrak, slunce připomíná přezrálý pomeranč a z popředí vystupuje nejvyšší hora ostrova Piton des Neiges s 3070 metry.