Nakupenda

Nakupenda Zdroj: Aleš Malár

Střešní bary ve Stone Townu
Kae Funk
Ras Nungwi
Jozani
5
Fotogalerie

Zanzibarské srdcovky cestovatele a fotografa Aleše Malára

Na Zanzibaru žiju, provádím turisty a fotím čtvrtým rokem, znám tu tedy de facto každou palmu. Návštěvníci, kteří na ostrov přiletí, si ho často spojí s několika málo lokacemi, ale Zanzibar skýtá nepřeberné množství možností, kam jít. Není to zdaleka jen most a hrad, jak bychom řekli v Praze. A další místa stále objevuji. Kdybych psal srdcovky za rok, bude zdejší seznam dost možná vypadat úplně jinak.

1) Nakupenda

Volám „pasákovi“ lodí na pláži ve Stone Townu, že bych potřeboval na pozdní odpoledne člun. Okamžitě mi jeden vybírá a mířím na asi dvacet minut vzdálený sandbank (písečná lavice) v moři, kde si člověk nejlépe vychutná západ slunce. Když je vyšší příliv, celý ostrůvek prakticky zmizí, naopak při odlivu je tam místa pro celý regiment. Proto se vyplatí počkat si na pozdní denní dobu, kdy většina lidí zamíří pryč, a místo sdílet jen s několika málo dalšími nadšenci, kteří se nebojí odjíždět odsud s přibývající tmou.

2) Střešní bary ve Stone Townu

Stone Town, tedy historická část hlavního města Zanzibaru, je jeden velký chaos, špína, hluk a davy lidí. To ale k takovému místu neodmyslitelně patří. Chci-li se ovšem od výše zmíněného oprostit, vystoupám na jeden z mnoha rooftopů. Střešní bary a restaurace mají ve Stone Townu tradici a nové stále přibývají. Některé jsou vyhlášené, jiné zase skrytější a musíte je hledat. Jedno ale mají společné. Výhledy jsou fascinující a stejně jako v případě Nakupendy i tohle jsou místa, odkud západ slunce vypadá nejlépe. Atmosféru ihned po tom, co slunce zapadne za horizont Indického oceánu, ze všech stran umocní zvučné halekání muezzinů z obrovského množství mešit kolem.

3) Kae Funk

Jsem na ostrově čtvrtým rokem, ale tohle místo jsem objevil až nedávno. Nachází se na nejzazším cípu východního pobřeží. Přestože jsme na východě, i odsud se dá sledovat západ slunce. Jak? Pohledem přes zátoku Chwaka. Navíc se tu nachází velký bar, skoro každý večer tu má svůj set některý DJ a pro akceleraci atmosféry navíc na pláži denně rozdělávají velké ohně.

4) Ras Nungwi

Místo, kam příliš turistů nezavítá. Ono se sem není lehké dostat. Zatím to jde víceméně jen po vodě. Zatím? Ano, protože právě severovýchodní část ostrova od vesnice Matemwe na sever až k Nungwi se stalo předmětem zájmu nových developerských projektů. Teď je to však pobřeží plné skrytých plážiček, sanbanků, lagun a bílého písku, kde potkáte jedině několik málo místních rybářů.

5) Jozani

Z fotografického hlediska jde o naprosto unikátní lokaci. Stačí se předem domluvit s průvodcem, přijet dříve než první turisté a máte celý prales plný endemických opic gueréz zanzibarských jen pro sebe a svůj foťák. Pro zájemce o další faunu, tedy zejména o neuvěřitelné množství všemožného ptactva, platí totéž. V půl deváté naskočíte do auta a při odjezdu sledujete, jak se blíží mikrobusy plné turistů.