Zdroj: Shutterstock

Kouzlo Egypta – Údolí králů

Pojeďte s CK Blue Style do Egypta do destinace Marsa Alam nebo Hurghady a navštivte dechberoucí Údolí králů nedaleko Luxoru. Přibližte se historii a získejte nezapomenutelný zážitek!

Údolí králů, nazývané Araby Bijan el-Muluk (Brány králů), leží na západním břehu řeky Nil naproti Luxoru pod vrcholem hory El-Quorn. Jak už název napovídá, jedná se o pohřebiště faraonů a mocných šlechticů. Využíváno bylo v 16. až 11. století před naším letopočtem, za vlády panovníků osmnácté, devatenácté a dvacáté dynastie.

Údolí je rozděleno na dvě části – Východní údolí a Západní údolí nebo také Údolí opic. Odkryto zde bylo více jak šedesát hrobek, bohužel všechny až na jednu vykradené. Ta, jež se zachovala, patřila Tutanchamonovi a byla zachráněna patrně proto, že byla oproti ostatním nepatrná. Roku 1922 ji odhalil anglický archeolog Howard Carter. Bohatství, které zde bylo nalezeno, se dnes nachází v národním muzeu v Káhiře, kde Tutanchamonův poklad tvoří velkou část muzejní expozice. Tutanchamonova hrobka je nejznámější hrobkou v Údolí králů, přestože faraon zemřel mladý a nic významného za svůj život nedokázal. Poklady nalezené na místě jeho posledního odpočinku jsou však historicky nedocenitelné.

Přesto že v hrobkách už nenaleznete zlato a šperky, dech vám vyrazí nádherné sytými barvami zářící malby na stěnách. Výjevy se nevztahují k aspektům běžného života, ale k záhrobní cestě, kterou faraon musel podniknout. Texty a ilustrace vycházejí z Knihy mrtvých, Knihy Amduat, Knihy bran a Knihy jeskyň.

Shutterstock

Kromě Tutanchamonovy hrobky můžete navštívit ještě některé další hrobky. Za největší a nejkrásnější bývá označována hrobka, kde byl uložen Sethos I. objevená roku 1817 archeologem jménem Giovanni Battista Belzoni. 

V roce 1979 se Údolí králů společně se zbytkem thébské nekropole zařadilo na seznam Světového dědictví UNESCO. Na jednu vstupenku můžete navštívit tři hrobky dle vlastního výběru, až na hrobku Tutanchamona, k jejíž návštěvě si musíte zakoupit samostatnou vstupenku.

Shutterstock

Nechte se okouzlit historií a pojeďte s CK Blue Style do Egypta, kde si můžete vychutnat klidnou i dobrodružnou dovolenou plnou nezapomenutelných zážitků.

„Egypt je dlouhou dobou stálicí mezi neoblíbenějšími destinacemi. Jeho hlavní předností je celoročně stabilní klima, které umožnuje i v podzimních a zimních měsících užívat si slunce a koupání v křišťálově čistém Rudém moři. Pohostinnost, kvalitní hotelová infrastruktura a možnost provozovat mnoho sportovních i poznávacích aktivit za atraktivní ceny, zajištují velký zájem o tuto destinací po celý rok,“ uzavírá Ondřej Rušikvas, provozní ředitel CK Blue Style.