La Digue

La Digue Zdroj: Profimedia.cz

Anse Lazio
Morne Seychellois
Curieuse
Vallée de Mai
5
Fotogalerie

Východoafrický ostrovní ráj se patrně již brzy otevře turismu. Vyrazíte na Seychely?

Seychelská republika leží v Indickém oceánu, východně od afrického kontinentu a jižně od rovníku na 115 malých ostrůvcích. V Česku souostroví proslavil zejména zločinný podnikatel Radovan Krejčíř, který sem kdysi uprchl před spravedlností. My ostatní do tohoto ráje snad budeme moci brzy uprchnout před marasmem, který se v posledních měsících usídlil v české kotlině. Seychelská vláda totiž počítá, že během března bude mít proočkovanou dostatečně velkou část populace, aby bylo šíření koronaviru zastaveno. Pro dovolenou na Seychelách pak bude komukoli stačit negativní test. Plně naočkovaní turisté mají výhodu, ti se na cestu totiž mohou vydat klidně už dnes.

Díky své poloze jsou Seychely vhodné k návštěvě v podstatě po celý rok. Teploty jsou víceméně konstantní, častěji pak prší v zimě než v létě. Pokud už začínáte plánovat, možná vám přijde vhod pár tipů na nejhezčí místa souostroví, která jsme pro vás připravili.

Ostrov La Digue

Čtvrtý největší seychelský ostrov je tím pravým rájem pro milovníky přírody. Právě tady naleznete ty nejmalebnější úseky seychelského pobřeží, včetně legendární pláže s bílým pískem a žulovými skálami Anse Source D'Argent. K návštěvě láká také přírodní rezervace Veuve, domov ohroženého opeřence lejskovce seychelského.

Anse Lazio

Nejkrásnější pláž ostrova Praslin se nalézá v jeho severní části při zálivu Chevalier. Jedná se o půl kilometru dlouhý pás zlatavého písku, obklopený zaoblenými žulovými balvany. Stín poskytují kokosové palmy a stromy takamaka. Na rozdíl od mnoha jiných seychelských pláží nicméně Anse Lazio není chráněna korálovým útesem, a tak se tu čas od času objeví žraloci.

Národní park Morne Seychellois

Největší národní park celého souostroví pokrývá zhruba dvacet procent rozlohy ostrova Mahé a nese název po nejvyšším vrcholku zdejšího pohoří, 905 metrů vysokém Morne Seychellois. Park je ideální pro milovníky pěší turistiky, jako výchozí bod výletů slouží vesnička Danzil.

Ostrov Curieuse

Curieuse je oblíbeným cílem lodních výletů z Praslinu. Turisté se sem vydávají především kvůli možnosti pozorovat zdejší populace obřích želv. Ostrov dříve býval kolonií malomocných, ruiny zdejšího leprosária můžete prozkoumat na jeho jižním pobřeží.

Baie Lazare

Malebnou vesničku pojmenovanou po francouzském objeviteli Lazare Picaultovi najdete v jižní části ostrova Mahé. Určitě byste si zde neměli nechat ujít neogotický kostel zasvěcený svatému Františku z Assisi. Jsou od něj přenádherné panoramatické výhledy na okolí. V blízkosti najdete oblíbené pláže Anse Soleil a Petite Anse.

Mořský národní park Ste Anne

Jedná se o oblast kolem šesti ostrůvků vzdálených zhruba dvacet minut plavby od hlavního města Victoria. Vyhlášen byl v roce 1973 jako vůbec první národní park v Indickém oceánu. Pořádají se sem exkurze za šnorchlováním a potápěním, při nichž prozkoumáte bohatý život zdejších korálových útesů.

Národní park Vallée de Mai

Park se nachází na ostrově Mahé a je zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Předmětem ochrany je zdejší prales, jehož součástí je mimo jiné i nejméně 4000 exemplářů vzácné palmy lodoicey seychelské. Ta roste pouze a právě jen na Seychelách. Pravým unikátem jsou semena této palmy – jsou největší na světě. Místní vláda si tuto jedinečnost střeží jako poklad, ročně se mimo Seychely nedostane víc než deset těchto semen. Jedno má ve svých sbírkách i pražská botanická zahrada.