Gízská nekropole

Gízská nekropole Zdroj: Profimedia.cz

Chrámy v Karnaku a Luxoru
Abú Simbel
Údolí králů
Philae
Chrám v Edfu
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejzásadnější památky v Egyptě. Nejen pyramidy a nespočet starověkých chrámů

Egypt je dlouhodobě jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů a létá se tam hojně po celý rok. Zimní období je typické příjemnými teplotami kolem dvaceti stupňů, které sice nejsou úplně to pravé ořechové pro slunění na pláži a pro mořské radovánky, při cestování po památkách je ale vyloženě oceníte. Jasně, vzhledem k přísným podmínkám pro návraty ze zahraničí, k nimž česká vláda přikročila v minulém týdnu, teď bude mít chuť vycestovat jen málokdo. Pokud vás ale povinnost hned několika covidových testů neodrazuje, můžete se inspirovat naším žebříčkem s desítkou zásadních egyptských památek, sbalit si kufry a vyrazit.

1. Gízská nekropole

Jedno z nejvýznačnějších archeologických nalezišť světa leží na předměstí Káhiry. Dominují mu tři velké pyramidy, včetně té vůbec největší, Cheopsovy (zvané též Chufuova). Ty jsou jediným se sedmi starověkých divů světa, jenž se dochoval do současnosti. Na dohled pyramidám se pak nachází také Velká sfinga.

2. Chrámy v Karnaku a Luxoru

Město Luxor leží ve střední části Egypta při toku řeky Nil, ve starověku se mu říkalo Veset nebo také Théby. Přezdívá se mu také největší muzeum pod širým nebem, a to právě kvůli obrovskému množství starých památek. Největšími drahokamy na východním břehu Nilu jsou Luxorský chrám, zasvěcený Amonovi, Mut a Chonsovi, a chrámový komplex v Karnaku, hlavní kultovní středisko boha Amona.

3. Abú Simbel

Na samém jihu Egypta, v oblasti historické Núbie, leží u břehu Násirova jezera asi nejikoničtější starověký egyptský chrám vůbec. Jedná se vlastně o dva chrámy, vytesané do skalního masivu ve 13. století před naším letopočtem. Průčelí Velkého chrámu vévodí čtyři obří sochy faraona Ramesse II. Památka byla na své dnešní místo přestěhována v šedesátých letech, původní lokalitu totiž zatopily vody Asuánské přehrady.

4. Údolí králů

Na západním břehu Nilu, naproti Luxoru, v samém srdci thébské nekropole, se nachází údolí plné hrobek faraonů a významných šlechticů. Světovou proslulost údolí získalo zejména díky objevu hrobky nepříliš významného faraóna Tutanchamona v roce 1922. Za nejkrásnější k návštěvě je ovšem považována hrobka Ramesse VI.

5. Philae

Chrám bohyně Eset stál původně na nilském ostrůvku, který byl zaplaven vodou první Asuánské přehradní nádrže. Byl proto přemístěn na asi tři sta metrů vzdálený ostrůvek Agilkija, který byl upraven tak, aby se na něj památka bez problémů vešla. Chrám je tak dnes na suchu, vody Nilu jej ovšem obklopují ze všech stran, což z něj činí jednu z nejmalebnějších egyptských pamětihodností.

6. Chrám v Edfu

Svatyně ve městě Edfu, na půli cesty mezi Luxorem a Asuánem, je považována za nejlépe dochovaný egyptský chrám. Při návštěvě si budete připadat, jako byste se vrátili o víc než dva tisíce let zpět. Chrám byl zasvěcen bohu Horovi, jehož vyobrazení v podobě sokola uvidíte ve formě dvou soch před prvním pylonem.

7. Zádušní chrám královny Hatšepsut

Nedaleko Údolí králů se na západním břehu Nilu, v archeologické lokalitě zvané Dér el-Bahrí, nachází známý zádušní chrám královny Hatšepsut. Jedná se o nejkrásnější stavbu západních Théb. Skládá se ze tří na sobě postavených teras, propojených šikmými rampami.

8. Džoserova pyramida v Sakkáře

Džoserova stupňovitá pyramida v Sakkáře možná není největší egyptskou pyramidou, pyšní se ale jiným prvenstvím. Je totiž nejstarší. Panovník Džoser si ji nechal vystavět už okolo roku 2600 před naším letopočtem.

9. Memnonovy kolosy

Jedná se o dvě obří sochy egyptského faraona Amenhotepa III., které stojí na západním břehu Nilu na kraji thébské nekropole od roku 1350 před naším letopočtem. Sochy na výšku měří téměř 17 metrů, původně ale byly ještě vyšší.

10. Klášter svaté Kateřiny

Klášter svaté Kateřiny je řecký ortodoxní, jeho založení se datuje do 6. století. Jedná se o nejstarší funkční klášter vůbec. Památka je oblíbeným výletním místem pro návštěvníky letovisek na Sinajském poloostrově. Stavba stojí v údolí na úpatí Mojžíšovy hory, a to v místě, kde Mojžíš dle bible uviděl hořící keř.